In momentul de fata, fiscalitatea din Romania este printre cele mai scazute din Europa, a declarat aseara, intr-o emisiune televizata, premierul roman, Calin Popescu Tariceanu.

Acesta este argumentul cu care a incercat sa ii convinga ieri pe reprezentantii sindicatelor si patronatelor sa il sustina in tentativa de a combate evaziunea fiscala si sa ajute la scoaterea la suprafata a unui milion de salarii neimpozitate.

Povara contributiilor sociale, 17% la angajat, 32,5% la angajator, a fost recunoscuta si de Tariceanu, care a promis ca ea va continua procesul de reducere a CAS pana in 2008. „Insa la nivelul impozitarii profitului, la nivelul impozitarii salariului, suntem la cel mai scazut nivel din Europa", a tinut sa precizeze premierul.

„Avem, intr-adevar, cea mai prietenoasa legislatie din Europa in ceea ce priveste impozitul pe venit. In anumite aspecte, ca urmare a lacunelor legislative in ceea ce priveste unele tranzactii imobiliare si nu numai, suntem chiar un paradis fiscal", ne-a declarat Gabriel Biris consultat Salans si membru JCI .

Prietenos este si impozitul pe profit, sustine Biris, insa nu trebuie sa uitam ca inca pastram foarte multe nedeductibilitati cae fac ca rata efectiva de impunere sa fie mai mare de 16%. „In ceea ce priveste CAS, suntem inca cea mai scumpa tara din Europa. Nivelul urias al contributiilor sociale anuleaza in mare efectul cotei de 16% de la majoritatea impozitelor pe venit", afirma analistul fiscal.

Sunt insa si tari care au o fiscalitate mai prietenoasa decat noi, precum Serbia, sustine Biris, contrazicandu-l pe premier, care sustinea ca mai jos de atat nu se poate cobori.

Vecinii nostri sarbi au reusit acest lucru, ei avand o cota de impozitare a profitului de numai 10% si una de impozit pe venit de 14%, iar contributiile sociale sunt la ei departe de nivelul nostru, angajatorul si angajatul platind aceeasi cota catre stat de 17,9%.

Insa vecinii nostri au alte necazuri, care afecteaza interesul investitorilor pentru aceasta tara: mediul politic instabil, infrastructura si mai proasta decat a noastra, coruptie mai mare decat in Romania.

Aceste elemente se gasesc si in tara noastra si, foarte posibil, ele au influentat interesul investitorilor straini pentru Romania, in pofida introducerii unui impozit mic pe profit si pe venit.

Premierul a explicat si foamea de venituri a Guvernului, care a luat in calcul posibilitatea maririi TVA la 22%. „Nici in acest an, nici in 2006 nu avem o nevoie stringenta de venituri pentru a compensa niste minusuri la buget. Numai din 2007, cand Romania are obligatia este de a varsa bani la bugetul comunitar", afirma Tariceanu.

In plus, vom avea nevoie de banii necesari cofinantarii proiectelor europene. „Cele doua elemente insumeaza 2,6% din produsul intern brut (PIB), adica 1,1% contributia la bugetul comunitar si 1,5% partea noastra de cofinantare pentru a putea absorbi sau atrage intr-o prima faza toate aceste fonduri care ne sunt puse la dispozitie.

Depinde de capacitatea fiecarei tari, fiecarei administratii de a absorbi fondurile, pentru ca regula de pana acum este ca multe din tarile care au devenit membre nu au avut capacitate de absorbtie", a explicat premierul. Premierul afirma ca are sustinerea sindicatelor si patronatelor in lupta impotriva evaziunii fiscale, care ar putea aduce la buget banii necesari integrarii.

„Si unii, si altii vin si ne spun: noi stim unde se face evaziune fiscala si nu ne convine. Patronatelor nu le convine, pentru ca multi dintre agentii economici, marea majoritate, au un comportament fiscal corect. Ne spun: stim domeniile si modul in care se face evaziune fiscala.

Evaziune fiscala se face fie prin evitarea platii impozitelor, fie prin nedeclararea cifrei de afaceri, fie prin subevaluarea marfurilor in vama la import. Sindicatele ne atrag si ele atentia in mod constant asupra faptului ca in Romania exista peste un milion de locuri de munca care nu sunt inregistrate oficial", a explicat premierul.

Actualul Guvern are interesul sa scoata la lumina aceste salarii, care ii garanteaza si incasari mai mari la buget. Tocmai de aceea, sustine Tariceanu, va fi scazut CAS-ul.

Dupa inroducerea cotei unice, au iesit la suprafata peste peste 150 de mii de locuri de munca in primele sase luni, a a anuntat premierul. Acesta spera ca, pana la sfarsitul anului, numarul lor sa creasca la 300.000.