Rita ar putea lovi direct capacitatile de rafinare americane din Houston, Galveston si portul Arthur din Texas, ceea ce ar putea duce la o noua majorare a pretului petrolului. Pagubele sale ar putea fi mai mari fata de cele produse de uraganul Katrina, acesta lovind in special platformele petroliere din largul marii.

De aceea, analistii cred ca Rita ar putea creste cu mult mai mult preturile carburantilor, comparativ cu ura-ganul Katrina.

Uraganul Rita atinsese joi viteza de 75 de m/s, fiind incadrat in categoria 5, la fel ca uraganul Katrina la nivelul sau maxim, potrivit CNN. O furtuna este considerata de categoria 5 cand se apropie de viteza de 70 m/s. Daca furtuna isi mentine intensitatea, Rita ar putea provoca un dezastru mult mai puternic decat Katrina, care a devastat New Orleans-ul.

Miercuri noaptea, meteorologii au precizat ca Rita a devenit cel mai puternic al treilea uragan inregistrat vreodata in bazinul Atlanticului. Doar trei alte furtuni de asemenea intensitate au lovit Statele Unite in ultimii 70 de ani, in 1935, 1969 si 1992.

Meteorologii si expertii din industria petroliera au avertizat ca pagubele pe care le-ar putea cauza Rita ar putea sa le depaseasca pe cele provocate de Katrina. Katrina a afectat in special porturile si platformele petroliere din largul marii. Acum insa riscul cel mai mare este ca Rita ar putea afecta rafinariile, daca aceasta atinge orasele Houston, Galveston si portul Arthur din Texas.

„Toata capacitatea de rafinare din Texas se afla in aceasta zona de risc", a subliniat Michael Schlacter, meteorolog principal la Weather 2000.

Acest lucru ar conduce la o crestere a benzinei cu aproape 5 dolari pe galon (1 galon > 3,79 litri). Daca adaugam ca uraganul Katrina a determinat o scumpire a benzinei cu 3$ pe galon, atunci este clar ca Rita ar putea avea un impact negativ mult mai profund asupra pretului petrolului, comparativ cu Katrina.

15 rafinarii, aproape toate din Louisiana si Mississippi, cu o capacitate ce totalizeaza aproape 3,3 milioane de barili pe zi, au fost inchise sau avariate de urganul Katrina. Acestea reprezinta 20% din capacitatea de rafinare a Statelor Unite. Dar doar in cateva zile, aproape doua treimi din rafinariile afectate si-au reluat unele operatiuni, potrivit Departamentului de Energie din SUA.

Daca Rita atinge ambele regiuni, Houston - Galveston si Port Arthur - Beaumont, ar fi scoase din circuit peste 3 milioane de barili pe zi, potrivit lui Bob Tippee, editor la „Oil & Gas Journal" din Houston. In aceasta zona sunt foarte multe rafinarii si uzine chimice. Royal Dutch Shell Plc, ConocoPhillips si Valero Energy Corp.

si-au inchis deja rafinariile, iar cel mai mare terminal care descarca tancuri de petrol si-a sistat deja activitatea, conform unei informatii trasmise de Bloomberg.

Texas-ul detine cea mai mare concentrare de rafinarii din Statele Unite, reprezentand 26% din capacitatea nationala de productie. Patru rafinarii, ce insumeaza 5% din capacitatea de productie petroliera a SUA, sunt inca inchise in urma pagubelor realizate de uraganul Katrina.