Ieri, in doar cateva ore, leul s-a depreciat fata de euro cu aproape 80 de bani (800 de lei vechi). Daca la deschiderea sedintei de licitatie interbancara de ieri euro a pornit de la cursul de 3,51 de lei, cursul monedei europene a ajuns spre seara la 3,5940 lei/euro, o crestere record inregistrata in ultima luna.

Analistii au doua explicatii pentru aceasta cadere a monedei nationale. Prima este legata de iesirea capitalurilor fierbinti din tara, ca urmare a scaderii drastice de catre Banca Nationala a dobanzii overnight.

"Cum sa-si mai plaseze un fond strain de investitii capitalul in Romania la o dobanda overnight ("peste noapte") de 0,03 la suta, cand Ungaria ofera 6 procente?", ne-a declarat aseara unul din dealerii din piata.

Aceeasi sursa ne-a spus ca exista semnale ca unele fonduri care mizau pe castigul din curs valutar pleaca din tara, ceea ce face ca valuta sa se scumpeasca.

A doua explicatie tine de nevoia de valuta a unor banci comerciale, care se vad nevoite sa-si majoreze capitalul social pentru a putea da credite, in conformitate cu noile norme ale BNR.

„Multe banci castigau din diferenta de dobanda pe curs, iar o limitare a creditului in valuta le-ar fi imputinat drastic profitul", ne-a spus dealerul citat. El a exclus prezumtia ca in spatele acestor miscari sa se afle BNR, care nu ar avea nici un interes sa intervina.

"BNR se bucura cand vede ca ies capitalurile speculative. Nu are nici un interes sa arunce valuta pe piata ca sa tempereze cursul, fiindca, asa, mai da o gura de oxigen exportatorilor", a mai spus sursa de pe piata valutara.

El a estimat ca in urmatoarele 24 de ore moneda europeana va depasi pragul de 36.000 de lei. In ultimele doua luni, una din supapele utilizate de bancile comerciale pentru castiguri a constituit-o facilitatea de depozit oferita de BNR, facilitate anulata acum doua zile si care a contribuit la furtuna de ieri de pe ringul valutar.

Oficial, cursul de referinta anuntat de BNR pentru moneda europeana a fost de 3,5170 lei/euro.