BitDefender, divizia de securitate a datelor din cadrul companiei SOFTWIN a realizat un sondaj pentru a identifica obiceiurile romanilor atunci cand vine vorba de protectia calculatorului, dar si pentru a afla cat de informati sunt utilizatorii de calculatoare in privinta amenintarilor informatice.

Caracteristicile studiului

Studiul a fost efectuat recent pe site-ul www.bitdefender.ro si are caracter de ancheta. Au raspuns 1000 de persoane, 70% dintre ei cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani. Peste 50% dintre respondenti au studii universitare si postuniversitare, peste 23% activeaza in domeniul IT, iar aproape 16% sunt implicati in activitati de management.

In ceea ce priveste localizarea geografica, se reflecta fidel distributia ratei de penetrare a Internetului la nivelul intregii tari. Astfel, cea mai mare parte - 32 % din respondenti - locuiesc in Bucuresti, 27% in Transilvania, 25% in Muntenia si 16% in Moldova. 90% dintre cei care au raspuns sondajului au acces la Internet acasa.

Doar jumatate dintre utilizatori isi protejeaza datele

Rezultatele arata ca un procent alarmant dintre cei care au raspuns intrebarilor, respectiv 49%, nu folosesc nici o metoda de protectie, desi sunt conectati la Internet, fiind in permanenta vulnerabili in fata virusilor. In plus, 20% dintre respondenti nu stiu care ar putea fi urmarile unui atac informatic.

Efectele cunoscute ale virusilor sunt: ocuparea resurselor calculatorului, cautarea de adrese de e-mail de pe calculator si folosirea lor in scopul raspandirii virusului, infectarea altor calculatoare si deteriorarea datelor.

Datorita nivelului scazut de protectie, 20% din cei chestionati au declarat ca au avut calculatorul infectat in urma cu o zi, iar 25% in urma cu o saptamana. In total, 75% din respondenti s-au infectat in ultima luna si doar 7% nu au avut niciodata calculatorul infectat cu virusi.

Criteriile alegerii un produs antivirus

In formarea deciziei de achizitie, primele trei caracteristici mentionate au fost: suportul tehnic oferit (24% dintre respondenti plasandu-l pe primul loc), usurinta in utilizare (22%) si resursele ocupate (21%), urmand pretul (17%) si notorietatea produsului (16%).

Referitor la suma pe care ar fi dispusi sa o plateasca pentru o licenta, peste 60% din respondenti ar cheltui intre 10 si 50 USD. La extreme se afla 7% dintre cei chestionati, care nu ar cheltui nimic pentru pentru un antivirus si 3% care ar plati peste 100 USD.

Odata instalata o solutie antivirus, cel mai important aspect urmarit in comportamentul sau este viteza de reactie la aparitia noilor virusi (19%) si, in stransa legatura cu aceasta caracteristica, se afla actualizarile produsului, atat cele manuale (15%), cat si cele automate (15%).

Compatibilitatea cu sistemul de operare si cu celelalte aplicatii software folosite (14%), scanarile la acces (14%) si periodice (11%), precum si usurinta in utilizare (12%) sunt alte criterii pe care respondentii le iau in considerare atunci cand evalueaza un program antivirus.

"Acest sondaj a fost conceput pentru a urmari doua obiective: in primul rand sa conturam o imagine mai clara a pietei romanesti de antivirus, unde pana acum au lipsit astfel de initiative si, in al doilea rand, am dorit sa ne cunoastem mai bine actualii si potentialii utilizatori.

Rezultatele arata o piata aflata inca la inceput si un grad relativ scazut de constientizare a pericolelor informatice. Aproape 90% din cei care au raspuns, au avut calculatorul infectat in ultimul an. Cu toate acestea, in prezent, doar 36% folosesc o solutie antivirus, ceea ce reprezinta un

semnal de alarma. Pentru echipa BitDefender, ancheta confirma faptul ca viteza de reactie, actualizarile, suportul tehnic disponibil in orice moment, aspecte pe care noi am pus un foarte mare accent, sunt apreciate si ocupa primele locuri in preferintele utilizatorilor," a declarat Oliviu Talianu, BitDefender Country Manager.

Despre BitDefender™

BitDefender este o suita de peste 54 de solutii pentru satisfacerea nevoilor de securitate ale mediului IT actual, oferind administrarea eficienta a amenintarilor informatice pentru peste 41 de milioane de utilizatori individuali si din corporatii, in mai mult de 100 de tari.

Realizata pentru a oferi protectie completa retelelor si sistemelor companiilor, gama de solutii BitDefender cuprinde, pe langa produse pentru protectia antivirus, antispam, personal firewall si solutii de administrare a securitatii. De asemenea, echipa BitDefender ofera consultanta organizatiilor in realizarea si stabilirea politicilor

de securitate a datelor pentru retelele de calculatoare.

BitDefender este o divizie a SOFTWIN SRL, al carei sediu central se afla in Romania, la Bucuresti. SOFTWIN are reprezentante externe in Germania, Marea Britanie, Spania si SUA.