Curtea de Justitie din Moscova a decis joi seara sa reduca pedeapsa fostului magnat rus al petrolului, Mihail Hodorkovski, de la noua la opt ani, in ciuda incercarilor avocatilor acestuia de a amana judecarea recursului, pe motiv ca avocatul aflat in fruntea echipei care il apara pe Hodorkovski se afla in spital de aproape doua saptamani, informeaza Reuters.

Asociatul fostului oligarh, Platon Lebedev, a beneficiat in acceasi masura de „bunavointa" judecatorilor.

Hodorkovski, candva cel mai bogat om din Rusia, are insa numeroase motive de nemultumire. Motivul grabei judecatorilor care au pronuntat noul verdict se inscrie in eforturile Kremlinului de a face tot posibilul pentru a stopa candidatura lui Hodorkovski pentru un mandat de deputat in Duma de Stat, la alegerile legislative partiale din capitala rusa.

Instanta a confirmat verdictul de vinovatie in cazul Hodorkovski, condamnat in mai pentru frauda fiscala si escrocherie pe scara larga, informeaza Itar-Tass.

Curtea de Justitie din Moscova a realizat in urma cu doua zile un adevarat record, judecand dosarul de recurs intr-o singura zi, dupa ce intregul proces a durat mai mult de un an de zile. „Tribunalul a apreciat condamnarea ca legala, fondata si justa. Suntem total satisfacuti", a declarat procurorul Dmitri Sokin. Aceasta parere nu este insa impartasita si de avocatii lui Hodorkovski.

„Curtea a reusit sa demonstreze intr-o singura zi, si a facut-o foarte clar, ca am avut dreptate atrunci cand am vorbit despre controlul politic asupra actului de justitie", a declarat Robert Amsterdam, unul dintre avocatii lui Hodorkovski. Acesta din urma a acuzat dur Kremlinul ca face presiuni asupra justitiei pentru a se asigura ca Hodorkovski ramane dupa gratii.

„Curtea nu a luat in considerare argumentele noastre principale, de aceea ne vom continua eforturile de atacare a verdictului", a declarat Iuri Schmidt, unul dintre avocatii lui Hodorkovski, imediat dupa citirea verdictului. Avocatii fostului magnat rus au revenit ieri, declarand ca vor ataca verdictul Curtii de Justitie din Moscova la Curtea Suprema a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Miza procesului a fost extrem de ridicata, majoritatea analistilor considerand ca Justitia s-a pronuntat atat de repede pentru a-l putea impiedica pe Hodorkovski sa candideze pentru un loc in Duma de Stat. Fostul magnat rus ar fi jucat un rol extrem de important la viitoarele alegeri, fiind de asteptat ca imaginea sa sa coalizeze toate fortele de dreapta din Rusia.

Pe de alta parte, candidatura lui Hodorkovski ar fi dus la o mediatizare ridicata a procesului politic pus la cale de fidelii Kremlinului, ceea ce ar fi afectat sansele candidatului pe care ar trebui sa-l nominalizeze Putin pentru alegerile prezidentiale ce vor avea loc in 2008.

Daca initial se parea ca procesul are doar un motiv economic ascuns, mai precis dorinta camarilei create in jurul lui Putin de a pune mana pe cea mai profitabila companie din Rusia, Yukos, intre timp procesul a capatat noi valente, dupa decizia lui Hodorkovski de a intra in politica.

Insa Kremlinul a reusit prin aceasta decizie a Curtii de Apel sa inlature si perspectiva, deloc fericita pentru Putin, ca Hodorkovski sa devina un opozant serios al regimului. Confirmarea condamnarii ii interzice acestuia sa mai candideze in alegeri.

Autoritatile ruse nu au sarbatorit prea mult decizia Curtii de Justitie si au continuat sa-i hartuiasca avocatii lui Hodorkovski, anunta Ria Novosti in editia electronica de ieri.

Astfel, viza de sedere in Rusia a avocatului canadian al lui Mihail Hodorkovski a fost anulata, in noaptea de joi spre vineri, de persoane necunoscute care au intrat in camera sa de hotel, iar altor trei colegi ai lui li s-a retras autorizatia de libera practica.

„Barbati imbracati in civil au intrat in camera lui Robert Amsterdam, avocatul canadian al lui Hodorkovski, si i-au confiscat pasaportul, dupa care i l-au inapoiat impreuna cu o nota in care era anuntat ca va trebui sa paraseasca tara vineri", a declarat Karina Moskalenko, reprezentant legal al fostului patron al companiei petroliere Yukos.

In adevaratul spirit al ofiterilor NKVD, barbatii au prezentat legitimatii de politisti la intrarea in hotel, insa au refuzat sa se identifice. „Vreau sa depun o plangere, dar nu stiu, deocamdata impotriva cui", a declarat Moskalenko, sintetizand de fapt situatia hilara in care a fost pus Amsterdam de catre autoritatile ruse.

Avocatii Anton Drel, Denis Diatlev si Elena Levina au fost convocati la Departamentul de control al activitatii avocatilor din cadrul Ministerului rus al Justitiei, unde s-au si prezentant, a anuntat purtatorul lor de cuvant, Maksim Dbar.

„Din informatiile noastre, ministrul a primit o solicitare de retragere a autorizatiilor noastre de libera practica", a precizat Anton Drel inaintea intalnirii de la minister, subliniind ca nu cunoaste, inca, „originea documentului".