Grecii de la OTE promit ca vor pompa bani in Cosmorom astfel incat compania sa redevina un concurent pentru Connex si Orange.

„Obiectivul principal al Cosmorom este de a deveni un jucator-cheie pe piata locala a comunicatiilor. Ne propunem ca noul operator sa faca accesibila telefonia mobila pentru fiecare locuitor al Romaniei, prin tarife competitive si noi servicii si produse", a declarat presedintele Cosmote Group, Evangelos Martigopoulos, in cadrul unei conferinte de presa.

Conducerea companiei promite ca va investi 450 de milioane de euro in urmatorii trei ani. 120 de milioane de euro au fost platiti in conturile Cosmorom pentru majorarea capitalului social si plata datoriilor.

Pana la finele lui 2005, romanii ar putea sa vada primele semne ale schimbarii de imagine. Grecii de la OTE promit, de asemenea, ca vor extinde aria de acoperire intr-un timp record.

Drum lung de recuperat

Drumul nu se arata deloc usor pentru Cosmorom, despre care se poate spune ca „e la genunchiul broastei" pe langa gigantii Orange si Connex. In prezent, operatorul de telefonie mobila detinut pana de curand de Romtelecom are mai putin de 90.000 de abonati, in conditiile in care Connex si Orange se pot lauda cu peste 6 milioane de clienti. Iar Zapp are peste 300.000 de abonati.

Nici la capitolul acoperire situatia Cosmorom nu este roz. In prezent, clientii companiei au semnal pe circa 40% din suprafata Romaniei, fata de liderii din piata care se bat pe procente de peste 90%.

Istorie agitata

Cel de-al treilea operator GSM de pe piata romaneasca a fost lansat cu mult fast in 2000 - la trei ani dupa Connex si Orange. In 2001, situatia Cosmorom a inceput sa scartaie. Firma a ramas restanta cu plata datoriilor fata de banci si furnizori. Nici incasarile nu au tinut pasul cu costurile, pierderile crescand de la o luna la alta.

Asa se face ca, in 2005, Cosmorom figura cu datorii de peste 200 milioane de dolari, mare parte la furnizorul de echipamente Intracom.

In iulie 2005, statul roman a batut palma cu firma care va relansa Cosmorom. Aceasta este tot grupul elen OTE, care a fost actionar majoritar si in trecut, prin intermediul Romtelecom Singura diferenta: statul este scos din joc.

Daca pe vremea cat Cosmorom era filiala a Romtelecom statul detinea indirect 46% din actiuni, in noua structura a actionariatului - 70% OTE, 30% Romtelecom -, drepturile statului scad la sub 14%.

In schimbul actiunilor la Cosmorom, statul scuteste Romtelecom de datoriile filialei, fapt care face mai usoara listarea actiunilor operatorului de telefonie fixa pe bursa.

Raluca Barbuneanu, Teodora Trandafir