Presedintele a profitat de plecarea premierului la Bratislava si i-a luat locul la Palatul Victoria pentru a gestiona criza inundatiilor.

Presedintele Traian Basescu a avut ieri o zi foarte ocupata. Dupa o intalnire extrem de tensionata cu conducerea PNL pe tema parlamentului unicameral, seful statului a condus sedinta Comitetului national pentru situatii de urgenta, de la Palatul Victoria, profitand de faptul ca premierul Calin Popescu-Tariceanu era plecat la Bratislava, la Congresul Liberalilor Europeni.

In replica, premierul Tariceanu si-a amanat vizita oficiala pe care trebuia sa o efectueze, luni, in Olanda.

Nervi la Cotroceni

Tensiunea plutea in aer chiar de la debutul intrunirii cand, potrivit unor surse participante, presedintele a venit si s-a asezat direct pe scaun, fara a da mana cu liderii PNL care stateau si ei incruntati de partea cealalta a salii. Atmosfera tensionata s-a mentinut tot timpul intalnirii, presedintele Traian Basescu fiind „rece, distant si ironic", sustin sursele noastre.

Liberalii au venit la Cotroceni cu un document in care si-au prezentat sustinerea actualei formule de parlament bicameral, insa au pledat pentru reducerea drastica a numarului de parlamentari si pentru delimitarea clara a atributiilor celor doua Camere. „PNL se pronunta pentru un Senat care ar urma sa asigure reprezentarea efectiva a comunitatilor locale si sa dea glas intereselor acestora.

Senatul ar urma deci sa fie compus din 83 de membri reprezentand judetele tarii", se spune in documentul liberalilor. Liderii PNL s-au pronuntat, de asemenea, impotriva revizuirii Constitutiei, ei sustinand ca schimbarile prea dese ale Legii fundamentale nu sunt indicate. „O revizuire constitutionala reprezinta, de regula, un proces rar si motivat de o criza fara iesire a sistemului politic.

Ea nu are loc decat dupa ce absolut toate caile de mediere politica si institutionala au fost epuizate (...) Romania nu se afla intr-o asemenea situatie si nu are motive sa urmeze un exemplu ca acela al Venezuelei, care isi da o noua Constitutie la fiecare doi sau trei ani", mai afirma reprezentantii PNL in materialul pe care l-au prezentat presedintelui.

Premierul, pus la zid

Atitudinea liberalilor de a se situa pe o pozitie de forta si a veni cu un material scris la discutii l-a iritat la culme pe Traian Basescu, care i-a intrebat daca au venit sa discute sau sa-si impuna un punct de vedere. Presedintele si-a exprimat de fata cu toti membrii conducerii PNL nemultumirile punctuale pe care le are fata de modul in care actioneaza Calin Popescu-Tariceanu.

El l-a intrebat destul de iritat pe premier: „Mai respectam programul ala de guvernare sau il schimbam?". Presedintele i-a reprosat prim-ministrului modul in care actioneaza guvernul in crizele legate de sanatate, energie si inundatii.

De asemenea, seful statului i-a intrebat pe liberali cand au de gand sa faca reforma administratiei publice. Discutiile s-au incheiat in aceeasi atmosfera tensionata, iar liberalii au plecat de la Cotroceni fara sa dea nici un fel de declaratii de presa. Ulterior premierul Tariceanu s-a urcat in avionul de Bratislava si a plecat la Congresul Liberalilor Europeni.

Presedintele „a ocupat" guvernul

Dupa intalnirea cu liberalii, Basescu a facut un anunt surpriza: consultarile cu restul partidelor parlamentare, programate pentru astazi, nu vor mai avea loc din cauza inundatiilor. Seful statului nu s-a oprit aici. Dupa ce Tariceanu si-a luat zborul catre Bratislava, Basescu s-a dus glont la Palatul Victoria, unde a prezidat o sedinta a Comitetului national pentru situatii de urgenta.

Gestul este un atac frontal la imaginea premierului, plecat din tara in plina criza. Cea mai buna dovada este ca acest comitet se intrunise in cursul diminetii, sub conducerea lui Tariceanu.