Lista notarilor numiti ilegal in functie de fosti ministri de justitie ar putea fi mai lunga decat cea facuta publica de Ministerul Justitiei in cursul acestei saptamani.

Pe langa cei 12 notari carora le-a fost revocat ordinul de numire sau care au fost dati in judecata pentru anularea documentelor, mai exista alte 15 persoane care au ajuns notari fara a fi dat examen.

Pentru acesti 15, ordinele au fost semnate pe baza articolului 105 din Legea 36/1995, care se refera la fostii notari de stat sau la personalul de specialitate notariala din Ministerul Justitiei. Nici de pe aceasta noua lista nu lipsesc clientii politici.

In timpul mandatului fostului ministrul de justitie Gavril Chiuzbaian au fost emise trei ordine de numire a unor notari in baza articolului 105 din Legea 36, pe numele Eugen Marincas, Florian Badea si Ion Vior.

Numiri din vremea CDR

Tot trei notari au fost numiti si in mandatul lui Valeriu Stoica, conform aceluiasi articol: Adelaide-Nicolet Mateescu, Doina Silisteanu si Valeria Puiu. Aceasta din urma este si in acest moment angajata a Ministerului Justitiei, in functia de sefa a Directiei de Publicitate Mobiliara, Imobiliara si Notari Publici.

Nici unul dintre ordinele de numire semnate in timpul mandatului lui Valeriu Stoica nu poarta semnatura acestuia, ci a secretarului de stat, la acea vreme, Flavius Baias. In timpul mandatului Rodicai Stanoiu s-au semnat cele mai multe ordine de numire de notari pe baza articolului 105 din legea de specialitate.

Pentru Mihaela Grigore, Cristina Marinescu, Catalina Cristea si George Stoica a semnat secretarul de stat Doru Trifoi, cel devenit cunoscut in timpul scandalului Mihai Lauruc.

Ulterior, si Trifoi a fost numit notar, prin ordin semnat de Rodica Stanoiu. Fostul ministru PSD i-a mai numit si pe Catalina David si Costache Ivanov, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Pe perioada ministeriatului lui Cristian Diaconescu au fost semnate alte doua ordine: unul pe numele Roxanei Barbu, parafat de secretarul de stat Claudiu Seucan, si unul chiar pe numele lui Seucan, semnat de Diaconescu.

Notarii, verificati la acte

Ministerul Justitiei nu a decis inca daca aceste cazuri reprezinta numiri ilegale, ordinele respective fiind in curs de analizare.

Articolul 105 din Legea 36/1995 spune ca, „la cerere, notarii de stat in functie, fostii notari de stat care au exercitat aceasta functie timp de 10 ani, cu prestigiu profesional, precum si personalul de specialitate notariala din Ministerul Justitiei devin notari publici".

Specialistii ministerului analizeaza daca cei numiti aveau experienta ceruta de lege sau faceau parte din personalul de specialitate notariala din minister.