Producerea de energie electrica din surse regenerabile va fi incurajata de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

Oficialii MEC au anuntat ca isi propun ca in anul 2010 productia de energie electrica din surse regenerabile sa ajunga la 440 MW, iar in 2015 la 790 MW. Pentru a atinge aceste obiective, Ministerul Economiei si Comertului a elaborat un proiect de sustinere financiara a investitiilor in surse regenerabile de energie. Suma alocata acestui program pentru anul 2006 este de circa 50 milioane lei noi.

Facilitati fiscale

Instrumentele financiare pentru sustinerea programului propuse de MEC, alaturi de alte ministere interesate, constau in stabilirea unor cote de amortizare pentru investitii in astfel de surse de energie, scutirea de la plata accizei pentru energia produsa, finantarea totala sau partiala, de la bugetul de stat, a programelor de cercetare-dezvoltare si implementare a proiectelor de valorificare a

unor astfel de surse, finantarea proiectelor din fonduri structurale si de coeziune, dupa aderarea Romaniei la UE.

Pana in acest moment au fost selectate 24 de proiecte propuse de institutii romanesti. Valoarea proiectelor selectate depaseste suma de 2 milioane euro.

Bani pentru surse geotermale

Judetele pentru care au fost aprobate cele mai mari fonduri de la bugetul de stat sunt Alba, Bacau, Bihor, Constanta, Cluj, Vaslui. Obiectivele propuse vizeaza modernizarea alimentarii cu energie termica a municipiului Alba Iulia, reabilitarea a 34 puncte termice din orasul Bacau, alimentarea cu energie geotermala a unor localitati din judetele Bihor si Satu Mare.

Alte puncte se refera la modernizarea centralelor termice din Medgidia in sistem de cogenerare, introducerea unui sistem de incalzire centralizata utilizand biomasa in Bistrita-Nasaud, utilizarea energiei eoliene si solare pentru producerea de energie electrica si apa calda menajera in Vrancea.