Asa cum era de asteptat dupa masurile BNR, leul a devenit din ce in ce mai neatractiv ca plasament pentru banci, fonduri de investitii si speculatori. Piata valutara a continuat tendinta inceputa miercuri.

Semnalul BNR de reducere a dobinzilor la lei a fost suficient de clar pentru operatorii de pe piata valutara. Mesajul indirect al Bancii Nationale pentru bancherii comerciali si fondurile speculative a fost acela ca banca centrala nu are de gind sa mai plateasca dobinzi atractive pentru a atrage excesul de lichiditate.

Ca atare, moneda europeana si-a continuat aprecierea in raport cu leul, cistigind 5,2 bani la nivelul cursului de referinta anuntat de BNR la 3,5692 lei/euro.

In ultimele doua zile, euro a recuperat 8,1 bani (811 lei vechi), evolutie pusa pe seama reducerilor de dobinzi anuntate de BNR, care fac mai atractive plasamentele in euro.

Euro a urcat pina la 36.100

La deschiderea sedintei, bancile au cotat euro la un nivel inalt, de 3,5850 - 3,5950 lei/euro, iar cumpararile de valuta au dus imediat euro peste 3,6 lei.

Maxima zilei s-a situat la 3,61 lei/euro, dupa atingerea acestui nivel aparind in piata ordine de vinzare pentru valuta. Ulterior, cotatiile euro au oscilat in intervalul 3,57 - 3,58 lei/euro.

„Cind sint foarte multi lei in piata este firesc ca valuta sa se aprecieze. Mai devreme sau mai tirziu trebuia sa se intimple. Este foarte multa lichiditate in piata, iar BNR semnalizeaza ca nu este preocupata. Si atunci ce sa se faca cu leii? Se cumpara valuta.

In opinia mea nu trebuie sa ne surprinda ca asistam si la un mers in partea cealalta a cursului", spune profesorul de economie Daniel Daianu.

Presiune pe dobinzile la lei

Banca Nationala doreste o echilibrare a pietei creditului, pina acum dominata excesiv de imprumuturile in valuta. Aceasta ar presupune, in primul rind, o scadere a dobinzilor la creditele in moneda nationala.

Pina acum, bancile nu dau semne de coborire a acestor dobinzi, in schimb nivelurile de dobinda la depozite cunosc scaderi drastice, devenind real-negative, adica sub rata prognozata a inflatiei. Faptul s-ar putea sa nemultumeasca Banca Nationala care se astepta la cu totul altceva.