Microsoft Corporation a anuntat, recent, ca va proceda la o reorganizare a structurii companiei, pentru a putea concura mai bine cu firmele rivale, in fruntea carora se numara Google Inc. si Yahoo Inc.

Directorul executiv al Microsoft, Steve Ballmer, a afirmat ca se vor opera o serie de schimbari importante in modul de organizare al companiei, pentru ca aceasta sa-si imbunatateasca performantele si in alte domenii, in afara celor „traditionale", printre acestea fiind nominalizate publicitatea pe Internet si vanzarea de produse pe baza de abonament.

De asemenea, modificarile vor raspunde criticilor potrivit carora Microsoft a devenit o structura birocratica, ce intampina probleme la capitolul „comunicarea cu clientii" si genereaza intarzieri in lansarea de produse.

Astfel, cele sapte unitati de afaceri existente in prezent vor fi comasate in trei divizii, conduse de manageri cu o putere de decizie mai mare – fapt care va duce la un feedback rapid fata de cerintele pietei.

Divizia „Microsoft Platform Products & Services" va fi condusa de Kevin Johnson si Jim Allchin. Aceasta va include departamentele Windows Client, Server and Tools si MSN. Dupa lansarea de anul viitor al SO-ului Windows Vista, Allchin se va retrage din functie din motive de sanatate, Johnson urmand sa ramana singur la conducere.

Jeff Raikes va fi numit presedinte al diviziei „Microsoft Business", formata din Information Worker Business si Microsoft Business Solutions (MBS), care se va axa in special pe produsele dedicate sectorului business.

Robbie Bach va prelua functia de de presedinte al „Microsoft Entertainment & Devices Division", care va fi formata din Home and Entertainment Division si Mobile and Embedded Devices Division. Departamentul se va ocupa de produse ca Xbox 360 (care urmeaza a fi lansat in luna noiembrie) si Windows Mobile 5.0.

Analistii sunt de parere ca aceste modificari reflecta ingrijorarea oficialilor Microsoft vis a vis de posibilitatea ca, pe termen lung, companiile concurente sa ajunga sa ofere o gama larga de servicii pe baza de Internet, variind de la stocarea e-mail-urilor la cautarea de informatii pe desktop, astfel incat utilizatorii sa

se poata dispensa de sistemul de operare Windows. De asemenea, spun specialistii, modificarile pun in valoare asteparile pe care compania din Redmond le are de la Windows Vista si produsele conexe acestuia.