Mai multe cladiri istorice din municipiul Timisoara, care adapostesc de mai multi ani sectii de importanta vitala pentru sanatatea populatiei din vestul tarii, au fost retrocedate sau sunt revendicate de fostii proprietari sau reprezentantii lor mai mult sau mai putin legali.

Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Timis a tras inca o data un semnal de alarma asupra usurintei cu care se pierd aceste imobile.

La inceputul lunii iunie a acestui an, reprezentantii - multi facand parte din mafia imobiliara - fostilor proprietari au reusit sa puna mana pe sediul fostului Sanepid, situat pe Bulevardul C. D. Loga, iar activitatea laboratorului (unic in Timis) a fost serios bulversata, medicii si echipamentele medicale fiind in-ghesuite in doua incaperi de la subsolul impunatoarei cladiri.

O luna mai tarziu, o alta "bomba": directorul DSP, Horia Vermesan, a aflat ca si sediul in care functioneaza institutia, situata pe Bulevardul 16 Decembrie, a fost pierdut in instanta. Lucrurile nu se opresc insa aici.

Avalansa de cereri depuse la Primaria Timisoara pentru retrocedarea unor cladiri a continuat si in aceasta luna, cand au fost "ochite" inca doua imobile, tot de pe B-dul C. D. Loga, in care functioneaza alte sectii-cheie din sistemul sanitar banatean. Este vorba despre Clinica de Cardiologie (Ascar) si Clinica de Balneofizioterapie. Si asta nu este tot.

In baza Legii 10 au fost revendicate si Spitalul Clinic Municipal, precum si Clinica de Chimioterapie. Directorul Vermesan are semnale ca vor urma Clinica ORL si birourile administrative ale Sanepid.

Bolnavii din Timis, privati de dreptul de a muri in conditii decente

Consiliul Local Timisoara este administrator al tuturor cladirilor pentru care s-au facut solicitari de revendicare. In instanta, DSP nu a fost reprezentata (nefiind citata), conditii in care reprezentantii institutiei au aflat tardiv despre sentinte.

Pusa in fata faptului implinit, con-ducerea directiei a fost, in final, pusa in situatia de a se aseza la masa negocierilor cu noii proprietari (Grand Christof si Trifu Stancu).

"Am pus trei conditii: sa nu perturbe activitatea din laboratoare, sa nu ceara mai multi bani pentru chirie si sa opreasca revendicarile", a declarat Vermesan. "Ca sa mai activam in vechea locatie ni s-a cerut o chirie de 7.000 de euro", a mai spus seful DSP. El a adaugat ca institutia nu isi putea permite mai mult de 150 de euro, cat era chiria perceputa de Primarie.

Intelegerea a cazut insa. Noii proprietari s-au apucat de modificari la cladire, specifice prostului gust si ambitiei noilor imbogatiti. Mai mult, in incaperile unde se afla aparatura din laboratoare a inceput sa ploua, activitatea fiind serios perturbata si ulterior oprita.

In plus, DSP a primit si dispozitii de evacuare, semnate de fostul avocat al proprietarilor, Constantin Popa, care s-a retras, intre timp, din cauza.

"Nu ma intereseaza etnia din care fac ei parte. E nedrept ca bolnavilor li se revendica dreptul de a muri in conditii decente", a mai spus Vermesan. El s-a referit la situatia in care ar putea ajunge si Clinica "Ascar" ca si cea de Chimioterapie.

"Din cate am aflat, cele doua unitati medicale sunt revendicate de aceleasi persoane sau de membrii familiei lor, care au revendicat si Sanepidul si sediul DSP", a adaugat directorul.

Peste 300 de pacienti ar putea ramane fara asistenta permanenta de specialitate

Trebuie mentionat ca sectiile ORL si de balneofizioterapie sunt unice in judetul Timis, iar pentru ele nu exista nici o alternativa pentru a se muta eventual in alt sediu. Daca in cazul Sanepid s-a organizat licitatie pentru un nou spatiu, iar pentru sediul DSP s-a identificat o locatie acceptabila, in schimb celelalte doua clinici risca sa ramana in strada.

"Procesul a fost gestionat de Primarie, noi nici nu am fost anuntati de decizii. Intre DSP si municipalitate au circulat adrese scrise prin care ni s-a spus sa stam linistiti, ca sediile nu vor fi retrocedate. Vom solicita executivului Primariei sa afle care jurist nu si-a facut datoria", a mai spus Horia Vermesan. Aceeasi idee a fost sustinuta si de Viorica Dumitru, director al Sanepid.

Mai mult decat atat, DSP a solicitat Primariei, la inceputul lunii august, o situatie juridica privind toate spatiile principalelor spitale din oras, insa municipalitatea nu s-a grabit sa raspunda.

Si Prefectura Timis s-a sesizat cu privire la acest fenomen. Prefectul Ovidiu Draganescu a anuntat ca va lua la "puricat" toate procesele prin care Primaria a pierdut cladiri importante din oras.

"Vrem sa aflam daca au fost scapari printre juristii din municipalitate, daca acestia au sustinut cum trebuie cauza, daca s-au prezentat la procese. Vom verifica si declaratiile de avere ale acestor juristi", a afirmat reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Mai trebuie spus ca, in prezent, numai DSP are 60 de angajati, iar alti 100 lucreaza la laboratoarele Sanepid. Situatia bolnavilor care ar putea ramane in aceste conditii fara asistenta medicala este si mai dramatica: la Clinica ORL sunt 75 de paturi; la Ascar - 60; la Oncologie - 125 si la balneofizioterapie - 55.

Un articol de Alina Sabou