Presedintele Romaniei Traian Basescu si cel al Republicii Moldova, Vladimir Voronin s-au intalnit astazi la Iasi.

O prima concluzie a fost aceea ca dupa alegerea lui Traian Basescu in functia suprema in stat s-a constatat o deschidere politica in relatiile dintre cele doua tari.

Sprijin pentru integritatea Republicii Moldova

Un loc important in discutii l-a constituit situatia din Transnistria.

Traian Basescu a spus ca "Romania nu concepe Transnistria in afara autoritatii si suveranitatii Chisinaului".

"In acelasi timp, problema transnistreana este o problema in care Moldova a primit si va continua sa primeasca cel mai mare sprijin posibil, atat cat Romania il poate da, in toate institutiile internationale".

Presedintele Vladimir Voronin a remarcat ca relatiile Moldovei cu Romania continua sa se imbunatateasca:

"Romania, presedintele Romaniei, domnul Basescu, a fost unicul la tribuna Organizatiei Natiunilor Unite, recent la New York, care a ridicat problema Transnistriei si integrarii Republicii Moldova. Si acesta este un suport politic foarte mare si foarte important pentru tara noastra".

Liderul de la Chisinau a avut si un avertisment, legat de intrunirea multilaterala

de la Odessa, din 26-27 septembrie, privind statutul Transnistriei:

"Daca nu se ia decizia ca Statele Unite si Uniunea Europeana sa fie acceptate in calitate de membri, noi la aceste tratative nu mai participam si cu aceasta se termina".

Vladimir Voronin a precizat ca in urma cu cateva zile a semnat impreuna cu presedintele Victor Iuscenko, la Kiev, un document adresat OSCE si Uniunii Europene, privind crearea unei comisii internationale, de monitorizare a procesului de democratizare in Transnistria.

Doar cand se va fi incheiat acest proces, a adaugat presedintele Voronin, vor putea fi organizate alegeri in Transnistria, idee reluata de altfel si de presedintele Romaniei.

Recent, presedintele Traian Basescu a spus ca retragerea Romaniei in 1992 de la negocierile multipartite privind Transnistria a fost o gresela si ca Romania trebuie sa fie ia parte la rezolvarea prin negocieri a acestui conflict.

In aceeiasi interventie, Traian Basescu a spus ca Marea Neagra nu poate ramane un "lac rusesc" intr-o zona ale carei conflicte sa fie folosite pe scena politica internationala de catre Federatia Rusa.

Schimburi economice sporite

Presedintele Traian Basescu a spus ca primul semn al deschiderii politice dintre cele doua tari este sporirea schimburilor comerciale intre Romania si Republica Moldova.

El a afirmat ca in primele noua luni ale acestui an, exporturile Romaniei catre Republica Moldova au crescut cu 74-76 la suta, in timp ce aceasta a exportat catre Romania cu 20 la suta mai multe produse.

"Vom sustine Republica Moldova pentru a deveni membru cu drepturi depline

in sistemul de distributie a energiei electrice in sud-estul Europei. Chiar astazi am decis ca in cel mai scurt timp, sa rezolvam problemele tehnice de tranzitare a energiei din Moldova catre Romania si din Romania catre piata sud-est europeana".

De partea sa, presedintele Vladimir Voronin anuntat ca, in scopul impulsionarii schimburilor economice dintre cele doua tari, va fi organizat la Bucuresti, in luna

octombrie, un forum al agentilor economici din Republica Moldova si Romania.

pe larg n BBC