Autoritatile se pregateau, ieri, de o noua viitura in Ialomita. Foarte multe diguri de pe Valea Ialomitei fusesera strapunse pentru realizarea de drumuri de acces pentru localinici.

Cea mai mare concentrare de forte si cele mai mari eforturi se faceau la Slobozia si la Tandarei, unde autoritatile spuneau ca vor fi varfurile de viitura. Cu o noapte inainte, aproape 450 de militari umplusera 10.000 de saci cu nisip si ajutasera la consolidarea digurilor cu pamant.

Alte doua plutoane de jandarmi au suprainaltat digurile din dreptul localitatilor ialomitene Cazanesti si Ciochina, in timp ce 36 de militari de la MApN s-au ocupat, cu ajutorul a trei TAB-uri, de digurile din zona Urziceni, pentru a se preveni revarsarea Ialomitei.

Pentru a se evita aparitia unor probleme care sa impiedice operatiunile de salvare, autoritatile urmau sa amplaseze, ieri, generatoare de curent pe traseul Slobozia-Tandarei si erau pregatite sa apeleze atat la utilajele Companiei Nationale de Drumuri si Poduri si Hidroelectrica, cat si la companiile private.

Autoritatile au luat in calcul si posibilitatea evacuarii ialomitenilor, asa ca pe Valea Ialomitei se pusesera in asteptare masini amfibii militare, pentru interventii rapide.

In pus, Ministerul Sanatatii trimisese o echipa de 12 medici rezidenti specializati in medicina de urgenta, care urmau sa aiba grija de bolnavii care nu ar fi putut ajunge la spitale. Mai mult, se suplimentase cantitatea de vaccinuri cu aproape 10.000 de doze.

O mana de ajutor au pus-o si 100 SPP-isti, care au participat, cu sase barci de asalt, la evacuarea sinistratilor si la controlul locuintelor din Barbulesti. Premierul Tariceanu a cerut ajutor si de la populatie. „As vrea ca localnicii sa iasa din aceasta stare de pasivitate.

Ei nu trebuie sa priveasca cum autoritatile si fortele de interventie isi fac treaba, ci sa arate o solidaritate in astfel de situatii, deoarece, in fond, isi apara casele si bunurille. Este in interesul lor", a spus Calin Popescu Tariceau.

Tot ieri, premierul Tariceanu a scos din casa cinci ministri, pe care i-a trimis pe teren. Sulfina Barbu si conducerea de la Apele Romane au luat drumul zonelor inundate pentru o evaluare a digurilor si pentru a descoperi unde s-au facut interventii neautorizate de diguri.

In timpul acesta, ministrul Apararii se dusese sa-si inspecteze trupele, iar cel al Transporturilor verifica din nou starea infrastructurii la Movilita si la Urziceni.

Ministrul de stat Gheorghe Pogea plecase, impreuna cu secretarul de stat Victor Dobre, in zonele prin care urma sa treaca viitura – Urziceni, Ciochina, Slobozia, Tandarei – pentru a verifica modul in care se faceau actiunile preventive.

Pana acum, al saselea val de inundatii din acest an a omorat sase persoane, in timp ce alte trei sunt de negasit. Intr-o saptamana de ploi, au fost inundate 2.398 de case, aproape 10.000 de gospodarii si 38.000 hectare de teren agricol si au distrus 112 case.

Din cele 16 judete afectate au fost evacuate aproximativ 750 de persoane si au murit aproape 4.000 de animale.