In timp ce pretul energiei creste constant, un studiu demonstreaza ca o mai buna izolare a locuintelor ar putea economisi miliarde pentru noile state membre ale UE, in acelasi timp punandu-le la adapost de crize sociale si ecologice. Romania are un potential de economisire a energiei de pana la 40%.

Potrivit unui studiu al firmei de cercetare si consultanta Ecofys pentru Eurima, asociatia producatorilor de materiale izolante din Europa, o mai buna izolare a cladirilor ar putea scuti noile state membre de miliarde de euro, reducandu-le si dependenta de petrol.

Cu toate ca folosirea energiei in cladiri este la acelasi nivel in toata Europa, reprezentand 40% din totalul energiei consumate (industria foloseste 28% si transportul 32%), Eurima arata ca potentialul de economisire cel mai mare il are UE-10.

In cele mai noi membre ale UE energia utilizata pe metru patrat reprezinta cu 25% mai mult decat in restul UE, "in mare parte din cauza nivelului scazut de izolare termica".

Economiile i-ar pune la adapost pe cei saraci de cresterile pretului combustibilului, in acelasi timp fiind reduse si emisiile de dioxid de carbon, ceea ce ar duce la indeplinirea tintelor de reducere prevazute in protocolul Kyoto.

"Guvernele doreau si puteau in trecut sa subventioneze costurile energetice in noile state membre. Dar acest lucru nu mai este posibil sau dezirabil, in special pentru ca preturile energiei ating limite incredibile," spune Horst Biederman, directorul general al Eurima.

In Romania, ajutoarele pentru incalzire acordate persoanelor care obtin venituri mici au fost majorate, Guvernul incercand sa raspunda preocuparilor populatiei legate de scumpirea produselor energetice si a combustibilului, a afirmat recent primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

Potrivit Fondului Roman pentru Eficienta Energiei, evolutia pretului titeiului pe pietele internationale isi va face simtite efectele si la Bucuresti, chiar daca Romania extrage jumatate din necesarul sau anual de petrol.

Jozef Herzl, Team Leader al proiectului Phare "Energy Efficiency at Local leveL" e de parere ca "Efectul normal al cresterii preturilor asupra consumului de energie in Romania va fi sporirea interesului romanilor pentru conservarea energiei".

Conform Strategiei Nationale adoptate in 2004 de Guvernul Romaniei, o analiza comparativa a utilizarii energiei finale in Romania si UE evidentiaza existenta pentru tara noastra a unui potential economic de eficienta energetica atat la nivelul consumatorilor individuali cat si in industrie.

La nivel national, valorea medie a potentialului de economisire a energiei este in prezent estimata ca fiind de circa 30-40%.

Studiul Eurima va fi folosit in discutia UE asupra eficientei energetice, lansata de Comisie pritr-o carte verde publicata in iunie.