Daca nu sunteti devoratori de rubrici mondene, ati putea ramane cu aceasta curiozitate neostoita, asa ca mai bine sunati un prieten si intrebati. Veti afla astfel ca, dupa idila consumata cu Tom Cruise, focoasa Penelope a facut o noua victima, in persoana nimeni altuia decat colegul ei de afis din acest film, Matthew McConaughey.

Nici nu mai are importanta cand s-au cuplat, inainte sau dupa filmari (eu inclin sa cred ca inainte, pentru ca majoritatea scenelor cu „contact" se petrec in nisip sau in apa, si stiti cum se spune apropo de moartea pasiunii), cert este ca formeaza un cuplu frumusel, care interpreteaza corect o partitura puerila si in final esueaza pe o plaja (cei mai multi dintre noi ar da cinci ani din viata sa se prajeasca acolo la soare).

Filmul, realizat cu un buget aparent mare (in realitate nu este chiar asa deoarece filmarile in Maroc sunt foarte ieftine, mai ieftine si decat la Buftea, unde nici macar nu e nisip suficient), se bazeaza pe o poveste de clasa a patra: un explorator cam trasnit cauta epava unei nave de lupta din timpul Razboiului Civil din America si o gaseste, unde credeti?, tocmai in Nigeria, in desert.

Pentru ca lucrurile sa se complice putin, apare in propozitie o doctorita de la Natiunile Unite care descopera un focar de ciuma, cauzat de otravirea apelor unui rau subteran de catre o fabrica de deseuri a unui afacerist veros aflat in solda unui dictator feroce din Mali. V-am naucit, nu? Si ei pe mine…

Finalul este apoteotic: doctorita, exploratorul si partenerul sau reusesc sa dejoace planurile perfide ale acelor oameni fara inima care urmau sa ucida omenirea, intrucat otrava ar fi ajuns in ocean s.a.m.d. Cireasa pe tort este asaltul final, in care dictatorul este doborat cu tot cu elicopterul pe care il pilota personal, de o ghiulea trasa din tunul epavei descoperite de cei trei.

Rad si curcile, dar asa sunt filmele americane. Doar cele rusesti erau mai imaginative…

Altminteri, filmul e antrenant, are si curse nebune de barci, ceva poante, insa este poate prea lung pentru ce are de oferit. Nu veti de ce plange dupa bani, dar recomandarea noastra e sa asteptati DVD-ul.

Sahara SUA, 2005

Regie: Breck Eisner

Distributie: Matthew McConaughey, Penelope Cruz, Steve Zahn

Actiune, 124 de minute

Rating IMDB: 5.9/10

Rating Cinemagia: 4/5

Rating SFin: 5/10