Taxa pe viciu propusa de ministrul sanatatii este ilegala si va duce la cresterea contrabandei cu tigari si bauturi. Eugen Nicolaescu vrea sa adauge de la anul o taxa pe viciu de aproximativ un euro pe pachet in cazul tigarilor si de pana la 2 euro in cazul bauturilor alcoolice.

Producatorii din cele doua domenii sustin ca taxa nu va spori in nici un fel veniturile la bugetul de stat pentru ca va incuraja vanzarile la negru.

Reprezentantul unei mari firme producatoare de tigari, Gilda Lazar a declarat ca desi pretul unui pachet de tigarete costa 5 euro in Germania si doar 1 euro in Romania, pretul trebuie raportat la puterea de cumparare a cetatenilor in cele doua tari. Luind in calcul puterea de cumparare pachetul de tigarete este mai scump in Romania de aproape zece ori.

Si producatorii din industria alcoolului spun ca romanii nu se vor lasa de baut dupa introducerea taxei si se vor orienta catre bauturile de proasta calitate, facute la cazanele ilegale.

Presedintele organizatiei Grant, Romulus Dascalu a spus pentru radio National FM, ca romanii vor consuma bautura ieftina, contrafacuta, fara taxe, ceea ce ar conduce la cresterea riscului de imbolnavire in randul consumatorilor.

Taxa pe viciu este considerata ilegala de producatori pentru ca in pretul bauturilor si al tigarilor este inclusa deja o acciza iar aplicarea unei taxe peste alta taxa nu este permisa.