Vineri 30 septembrie 2005, ora 17.00, Libraria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr.45) si Editura Pandora M lanseaza invitatia la o sesiune de autografe cu Frederic Beigbeder.

Egoistul romantic (carte aparuta in Franta in martie 2005) se vrea a fi jurnalul unui autor ce se autoironizeaza si-si radiografiaza cu o sinceritate cruda defectele: egosit, las, cinic si obsedat sexual. Un fel de Bridget Jones masculin care exaspereaza si, in acelasi timp, amuza.

Este vorba de fapt despre Oscar Dufresne, scriitor imaginar, misogin si megaloman, in spatele caruia suntem tentati -- de ce nu, chiar invitati -- sa-l recunoastem pe Beigbeder, prezenta rebela si aparent atipica, ce se ascunde si se dezvaluie deopotriva prin aceasta maladie la fel de imaginara ca si protagonistul: ego-romantismul.

Presarat de aforisme savuroase, precum si de nenumarate considerente literare sau mondene, romanul-jurnal este scris pe un ton ce vrea sa provoace si sa deranjeze: „Chiar si daca m-as sinucide, s-ar spune ca am facut un act de marketing".

Egoistul romantic urmeaza firul a doi ani din viata cinicului scriitor: in mijlocul fastului si a stralucirii mondene, personajul isi cauta cu disperare iubirea, adevarata iubire, iar atunci cand o gaseste descopera ca nu-i poate face fata.

Textele lui Beigbeder pot fi si trebuie citite ca un diagnostic lucid asupra destinului amorului occidental in ultimele decenii: „Se zice ca intr-un cuplu exista intotdeauna unul care sufera si unul care se plictiseste: este mai bine de cel care sufera, fiindca nu se plictiseste, pe cand cel care se plitiseste, oricum sufera".

Sau: „Cand iti dai seama ca esti trist esti mai putin stupid, dar la fel de trist".