1. John Kennedy Toole

Conjuratia imbecililor

Traducere de Lidia Ionescu

Cuvint inainte de Walter Percy

Colectie: Biblioteca Polirom

Premiul Pulitzer (1981).

Devenit deja un roman clasic al literaturii comice, Conjuratia imbecililor este povestea lui Ignatius J. Reilly, un medievalist in virsta de 30 de ani, un soi de pierde-vara care isi scrie „marea opera" pe foi rupte din blocnotes (pe care apoi le baga sub pat!) si isi terorizeaza mama.

Viata i se schimba in mod radical cind, in urma unei confuzii, scapa ca prin urechile acului de o arestare, apoi isi vede moartea cu ochii cind mama sa are un accident de masina. Aproape aruncat in strada, Ignatius se vede nevoit sa-si caute o slujba.

Aventurile abia acum incep si Ignatius e prins intr-un cerc de personaje care de care mai ciudate: o stripteuza, o secretara septuagenara ce incearca in zadar sa se pensioneze, homosexualul Dorian Greene, sinistra domnisoara Lee, proprietara clubului Night of Joy, si Myrna Minkoff, fata pe care o iubeste pina la ura.

Adevarat Don Quijote invins de monstrii zilelor noastre, deopotriva Gargantua si Falstaff, Ignatius este eroul unei carti formidabile, tragicomice, o capodopera a literaturii secolului XX.

John Kennedy Toole (n.1937, New Orleans). Respingerea manuscrisului romanului Conjuratia imbecililor ii provoaca o grava depresie. Isi gaseste refugiul in alcool si analgezice si renunta la profesorat. Se sinucide pe 26 martie 1969. Biletul de sinucigas a fost distrus de mama sa, lasind astfel loc suspiciunilor asupra motivelor reale ale gestului scriitorului.

Tot mama va fi cea care reuseste sa-i publice Conjuratia imbecililor, devenita imediat bestseller si tradusa in peste douazeci de limbi. In 1981 i se decerneaza, postum, Premiul Pulitzer. In 1989, apare romanul Biblia de neon, pe care autorul sau il lasase, de asemenea, in manuscris.

2. Amy Tan

Fiica tamaduitorului de oase

Traducere de Luana Schidu

Colectie: Biblioteca Polirom

Ruth, personajul principal al romanului, e o femeie intre doua virste, cu o viata nici buna, nici rea, cu vagi frustrari pricinuite, in mare parte, de mama ei, o chinezoaica ajunsa in Statele Unite, care nu si-a abandonat niciodata obiceiurile, crisparile si superstitiile din lumea veche.

Dupa ce aceasta se imbolnaveste de Alzheimer, Ruth gaseste in casa parinteasca un fel de jurnal scris in chineza, pe care il descifreaza cu greu si care o poarta in lumea stramosilor, dezvaluindu-i adevaruri surprinzatoare, aruncind o lumina noua asupra trecutului propriu si ajutind-o sa reconsidere tot ceea ce credea ca stie despre familia ei.

Una dintre cele mai in voga autoare americane contemporane, Amy Tan s-a nascut in 1952 in Oakland, California. Parintii ei imigrasera din China in urma razboiului civil. In 1987, dupa o calatorie in China, incepe sa scrie romanul Clubul Norocoaselor, aparut in 1989.

Romanul a ramas noua luni pe lista de bestselleruri a prestigiosului New York Times, tradus in peste douazeci si cinci de limbi si nominalizat la National Book Award. Urmatoarele sale romane: Sotia zeului bucatariei (1991), Cele o suta de simturi secrete (1998) si Fiica tamaduitorului de oase (2001) ii consolideaza pozitia in fruntea listelor de bestselleruri.

De aceeasi autoare, in colectia „Biblioteca Polirom" a fost tradus romanul Clubul Norocoaselor (2005).

3. Vasile Cernat

Psihologia stereotipurilor

Colectie: Collegium. Psihologie

Stereotipurile si stereotipizarea reprezinta componente inevitabile ale activitatii noastre cognitive. Ele ne influenteaza modul in care ne percepem pe noi insine si in care-i percepem pe cei din jur, adesea distorsionind realitatea si substituindu-se unei cunoasteri obiective a acesteia.

Cu un stil clar si captivant, folosind cele mai recente cercetari in domeniu si rezultatele a numeroase experimente, autorul analizeaza stereotipurile din perspectiva psihologiei sociale, propunindu-ne modalitati de cunoastere a mecanismelor prin care acestea functioneaza si de evitare sau chiar eliminare a lor din viata noastra.

Din cuprins:

Reprezentarea stereotipurilor • Formarea stereotipurilor • Folosirea stereotipurilor • Dinamica activarii stereotipurilor • Stereotipizare si comportament • Mentinerea stereotipurilor • Schimbarea stereotipurilor • Masurarea stereotipurilor

Vasile Cernat este doctor in psihologie si cercetator la Institutul de Cercetari Socio-Umane „Gheorghe Sincai" al Academiei Romane din Tirgu-Mures. Este membru sau afiliat al mai multor asociatii profesionale internationale. A fost Fulbright Visiting Researcher la New York University in perioada 2002-2003, dupa care a beneficiat de o bursa din partea fundatiei H.F. Guggenheim.

A publicat mai multe lucrari stiintifice in reviste de specialitate din tara si din strainatate.

4. Ioan Ciobanu, Ruxandra Ciulu

Strategiile competitive ale firmei

Colectie: Collegium. stiinte economice

Pe baza a numeroase cazuri de reusite sau esecuri ale unor firme bine cunoscute pe plan mondial, autorii analizeaza strategiile concurentiale si scot in evidenta elementele indispensabile unui management eficient, care sa fereasca firmele de contraperformante severe.

Volumul de informatii, numeroasele exemple practice, prezentarea setului complet de strategii competitive ale firmei si diversele solutii oferite – cu directa aplicabilitate la realitatea interna – constituie doar citeva dintre argumentele care impun aceasta lucrare drept un titlu important in bibliografia literaturii de specialitate.

Din cuprins:

Strategiile concurentiale generice • Strategiile concurentiale ofensive si defensive specifice firmei • Strategiile tehnologice • Strategiile inovationale • Strategiile de sistem • Strategiile internationalizarii firmei • Aliantele strategice • Particularitati strategice ale firmelor romanesti • Pilotarea strategica a firmei • Studiu de caz

Ioan Ciobanu, profesor al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, catedra de Management-Marketing a Universitatii „Al. I. Cuza". In anul 1987 a obtinut titlul stiintific de „doctor in economie" la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Cercetarile sale stiintifice sint orientate in domeniile managementului strategic si al firmei si managementului strategic al resurselor umane.

Este autorul a numeroase carti si articole publicate in reviste de specialitate, dintre care mentionam: Management strategic (Polirom, Iasi, 1998 – acest volum a obtinut Premiul OSKAR, acordat de revista Capital pentru cea mai buna carte din domeniul economic aparuta in anul 1998).

Ruxandra Ciulu – absolventa a Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza" din Iasi, specializarea Managementul firmei, pe care a absolvit-o in anul 2001 ca sefa de promotie. Incepind din 2002 sustine seminarii in calitate de cadru didactic asociat al Catedrei de Management-Marketing.

5. ***

Psihologia Sociala. Numar 15/2005

Numar tematic: Procese de grup si relatii intre grupuri

Buletinul Laboratorului „Psihologia cimpului social", Universitatea „Al.I. Cuza", Iasi Redactor-sef: Adrian Neculau

Din cuprins acestui numar:

Norme antirasiste si persistenta rasismului flagrant: analiza comparativa a atitudinilor fata de tigani si negri in Portugalia • Statul numeric si efectele omogenitatii: o problema a auto-steriotipizarii? • Euroskycompass: Natiune, Europa, Lume, Sistemul Reprezentarilor Sociale in Actiune si Constructie • Integrare sau Anexare- Un studiu trans-national asupra Reprezentarilor Sociale ale Largirii

Uniunii Europene de la 15 la 25 • Strategii identitare la copiii institutionalizati • Stratageme in constructia identitatii transnistrene • O institutie in patru lecturi • Procese si fenomene de grup: brainstorming-ul si gindirea de grup • Despre semnificatiile psihosociale ale istoriei si ideologiei comuniste • Dominanti si dominati: o lectura psihosociologica a luptei pentru putere in Romania comunista

Adrian Neculau, profesor la Universitatea „Al.I. Cuza", Iasi, vicepresedinte al Asociatiei Psihologilor din Romania si al Comisiei de Stiinte Sociale, Consiliul National de evaluare si validare academica. A publicat peste o suta de lucrari (carti de autor, volume coordonate si articole stiintifice).

Este coordonatorul colectiilor Psihologie si Psihologie aplicata, la Editura Polirom, unde a publicat, unic autor sau coordonator mai multe volume.