Potrivit Reuters, grupul german E.ON, cea mai mare companie de utilitati din Europa, a anuntat, luni, ca a achizitionat Caledonia Oil and Gas Limited, producatorul britanic de gaze naturale, pentru 690 milioane euro, inclusiv datoriile.

Caledonia Oil and Gas Limited controleaza actiuni la 15 zacaminte gazifere din regiunea Marii Nordului, compania fiind controlata de un grup de investitori condusi de fondul de investitii First Reserve.

E.ON incearca sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu gaz natural, care in prezent sunt in principal in Rusia, fiind interesat in plus si de diversificarea activitatilor sale de distribuire a gazului natural din Marea Britanie, piata pe care se preconizeaza un deficit de aprovizionare cu gaz natural.

Grupul german are o valoare de piata de aproximativ 56 miliarde euro si un rating AA- cu perspectiva stabila din partea agentiei de evaluare Standard & Poor's.

E.ON are deja o cota de piata importanta in Marea Britanie dupa preluarea in 2002 a grupului Powergen pentru 15 miliarde euro si achizitionarea firmei Midlands Electricity pentru 1,6 miliarde euro in 2003.

La inceputul acestei luni, E.ON si-a dezvaluit intentia de a lansa o oferta de preluare a celui de-al cincilea furnizor de energie electrica din Marea Britanie, firma Scottish Power, o tranzactie care ar face din E.ON cel mai mare producator de electricitate din Marea Britanie.