Europarlamentarii romani au participat, ieri, la sesiunea de deschidere a Parlamentului European de la Strasbourg. Dar inainte de aceasta, fiecare eurogrup politic din PE a tinut sa le faca o primire calduroasa noilor colegi. Euroobservatorii romani au primit cate o geanta cu documente, cheile de la biroul de parlamentar, diurna si programul pentru urmatoarele zile.

Deputatii si senatorii romani s-au aratat deosebit de incantati de organizarea impecabila de la Parlamentul European, de faptul ca dispun de cate un birou, la doi parlamentari, dotat cu calculator, fax, Internet, lucru pe care pretind ca nu il au la Bucuresti.

Parlamentarii puterii si cei ai opozitiei si-au anuntat intentia de a face demersuri pentru ca Romania sa beneficieze de o imagine favorabila in randul europarlamentarilor.

Reprezentantii PSD au declarat ca isi propun sa fie activi in cadrul comisiilor si sa armonizeze prioritatile Romaniei cu cele ale Uniunii Europene, sa acorde o atentie speciala obiectivului pregatirii si dezvoltarii capacitatii administrative pentru absorbtia fondurilor europene. Cei ai PD au declarat ca vor face demersuri pentru ca Romania sa beneficieze de fondurile de solidaritate ale UE.

PRM este inca in cautarea unui grup politic din PE pentru a se afilia, dupa ce PC a fost acceptat in grupul liberal-democratilor. Seful Misiunii permanente a Romaniei pe langa UE, Lazar Comanescu, sustine ca prezenta euroobservatorilor romani este una dintre cele mai eficiente cai pentru sustinerea intereselor nationale si pentru a facilita ratificarea tratatului de aderare.

Observatorii romani au fost primiti de presedintele Parlamentului European, Josep Borell, si au participat la reuniunile grupurilor politice la care sunt afiliati. Astazi este asteptat sa se alature grupului de parlamentari romani si ministrul integrarii, Anca Boagiu.