La primul concurs de ocupare a unor functii de conducere in sistemul judiciar, conform noii Legi 247/2005, s-au inscris o serie de magistrati sanctionati anterior de CSM (pentru participare la jocuri tip Caritas, pentru abateri disciplinare grave sau culpe profesionale descoperite de Inspectia Judiciara etc.).

Criteriile de promovare in functii de conducere la instante si parchete, cerute de ministeriatul Macovei, inca nu au fost stabilite precis si aplicate riguros de CSM si de Institutul National al Magistraturii, organizatorul concursului.

Astfel, in zilele de sambata si duminica (24-25 septembrie a.c.), la INM au aparut pe listele testarii psihologice anumiti magistrati care vor sa acceada in functii de conducere. Acestia speculeaza faptul ca INM si CSM nu si-au elaborat inca acele "mecanisme etice" prin care sa se stopeze ascensiunea unor personaje cel putin dubioase sub aspect moral sau profesional.

"Judecatoarea batausa"

Judecatoarea Adriana Copaci, candidat pentru functia de presedinte al Tribunalului Vrancea, si-a pierdut reputatia si onoarea atunci cand, in centrul Focsaniului, a snopit in bataie o persoana. Este vorba derspre o femeie agresata de magistrat in vazul oamenilor de pe strada, care au privit ca la urs o scena incredibila, dar adevarata.

Presa locala a dezvaluit si spatele politic al Adrianei Copaci, supranumita "judecatoarea batausa": sotul magistratului este seful filialei PNL Vrancea.

Magistrat revocat pe motive disciplinare

Judecatoarea Elena Simionescu candideaza pentru o functie de conducere la Curtea de Apel Suceava. Ea a fost revocata dintr-o functie de conducere de CSM pentru abateri grave (profesionale si disciplinare).

Judecatoarea Hagy Farkas Pyrosca, candidat pentru functia de presedinte al Tribunalului Comercial la Curtea de Apel Mures, are o reputatie profesionala erodata in urma unui control IG-MJ din aprilie 2003, care i-a descoperit foarte multe hotarari (74) redactate defectuos.

Sustinere PSD

Un caz aparte la acest concurs INM-CSM il constituie candidatura judecatoarei Irina Lazar pentru postul de presedinte al Tribunalului Arges. Irina Lazar a ajuns in atentia presei centrale si locale in 2004, cand a vanat aceeasi functie. In urma regizarii unui scandal public la Tribunalul Arges, vicepresedintele Irina Lazar a ajuns subiect de ancheta la CSM.

Dar a fost si subiectul unor dezvaluiri socante in dosarul 4905/P/2004 la Parchetul Pitesti.

Intr-o declaratie data la Parchet, martorul G.S., considerat implicat in lupta pentru sefia Tribunalului Arges, a afirmat: "In toamna anului 2004 am fost abordat de numitul A.F., care mi-a propus sa-l insotesc la Bucuresti, la sediul CSM, unde a aranjat sa fie primit de secretarul general Dan Lupascu, pentru a-i aduce acestuia la cunostinta abuzurile unor magistrati in exercitarea actului de

justitie (...) In momentul in care am acceptat propunerea lui A.F., acesta mi-a cerut sa-l ajut intr-o chestiune, aceea de a minti ca as fi fost chemat de judecatoarele Florinita Ciorascu si Aurelia Danciu (...) Mai mult, A.F.

mi-a spus ca-n acel moment se pune problema schimbarii conducerii Tribunalului Arges, in locul Florinitei Ciorascu urmand a fi numita Irina Lazar, care se bucura de sprijinul conducerii locale a PSD (...) In cursul lunii noiembrie 2004, impreuna cu A.F.

ne-am deplasat la sediul CSM, unde am fost primiti in biroul judecatoarei Catalina Magureanu, biroul in care ulterior a venit si dna judecator Valeria Dumitrache (ajunsa directorul Inspectiei Judiciare a CSM, dar si membru in Comisia de Examinare de la INM - n.n.)".

Judecatoarea Lazar a fost sanctionata de CSM - fapt consemnat de IG-MJ in iunie 2003.

Megacaritas si Bancorex

In acel document se consemna ca "Irina Mihaela Lazar este unul dintre magistratii care au participat la jocul piramidal Megacaritas, incasand sume necuvenite intr-un timp scurt, fapta pentru care a fost sanctionata de CSM la 15 ianuarie 1996, cand s-a amanat propunerea sa pentru acordarea inamovibilitatii".

Acelasi raport IG-MJ mai retinea ca "tot in anul 1996 magistratul Irina Lazar si sotul sau au obtinut un imprumut de 100 milioane de lei de la Bancorex (o suma considerabila in valuta la acea vreme - n.n.), cu dobanda preferentiala rambursabila in 20 de ani".

Intrebata daca se afla in categoria magistratilor care nu detin reputatia necesara accederii in functii de conducere, Irina Lazar a declarat ieri: "Ma surprinde intrebarea dumneavoastra. Eu nu ma regasesc in categoria persoanelor mentionate de dumneavoastra. Este vorba de un concurs, de un examen, si mai mult nu pot comenta".