Calin Dandu, care are o firma de constructii in New Orleans, povesteste cum ii prospera afacerile dupa trecerea uraganului.

Tanarul imbracat sport se urca la volanul masinii. Conduce un Infinitti, automobil de lux fabricat de Nissan. Calin Dandu, unul dintre romanii din New Orleans, a parasit orasul la cateva zile dupa uragan si a locuit la prietenii din Baton Rouge. Patron al unei firme de constructii, el se pregateste sa profite de adevaratul „boom" care se profileaza: recladirea unui mare oras devastat de ape.

„Afacerile merg beton!"

„La nici o saptamana de la Katrina, mi-au intrat zece comenzi. Mai am inca vreo 50-60 pe care as putea sa le iau", spune Dandu. „E de munca de nu-ti vine sa crezi. Afacerile merg beton!", continua el.

In ultimele saptamani, dupa uragan, el a facut naveta intre cele doua orase, la bordul luxosului sau automobil.

Katrina l-a prins in casa. „Era ceva, ca un urlet sinistru. Stateam aici, impreuna cu prietena mea, si asteptam...". Minutele, orele, zilele treceau incredibil de greu. In cele din urma, a fost nevoit sa plece, ca toti ceilalti. Dar s-a intors, pe rute ocolitoare, ferite de ochii autoritatilor, care inchisesera orasul. Voia sa vada daca totul e in regula in apartamentul sau.

Cauta muncitori romani

Acum, el se pregateste sa se mute acasa. Si se mai pregateste si de bani multi. Asta pentru ca orasul trebuie reconstruit. „Firma mea are ca profil tencuieli exterioare, dar acum ne readaptam". Se cauta firme care sa curete casele din care s-a retras apa, care sa faca demolari si care sa reconstruiasca locuinte.

„Am vreo 15-20 de muncitori - majoritatea mexicani si romani, dar am dat sfoara in tara sa mai angajez, ca e mult de lucru. Prefer romanii, ca muncesc bine pe aceiasi bani", spune Dandu. Prin zona mai sunt cativa patroni romani, dar e loc pentru toti.

Pentru el, America a inceput sa fie ce-si dorea mai ales in ultimii ani. Si-a infiintat firma in 2001, dupa ce, anterior, lucrase la patron. A ajuns la cifre de afaceri de cateva sute de mii de dolari pe an. „Omule, chiar nu m-as intoarce acasa...". O spune foarte sigur pe el. Nici macar Katrina nu l-a facut sa se razgandeasca. Dimpotriva.

Sute de miliarde de dolari pentru reconstructie

Pentru reconstructia zonei devastate de trecerea uraganului Katrina va fi nevoie de aproximativ 200 de miliarde de dolari, mare parte alocati de guvernul american. „Este imposibil sa ne imaginam America fara New Orleans, si acest mare oras se va ridica din nou", a spus presedintele Bush, in Cartierul Francez din New Orleans.

Autoritatile si-au propus ca, pana la mijlocul lunii octombrie, sa instaleze refugiatii - care se afla in prezent in adaposturi - in apartamente si case.