Ultimul weekend si staff-urile presedintelui si premierului au oferit romanilor un nou concert interpretat in duet de protagonistii jocului politic actual.

E limpede ca intre presedintele Basescu si premierul Tariceanu exista o falie care nu mai poate fi anulata decit in basme. Si, oricit ar spune unii ca realitatea e ruina unui basm, adevarul e ca relatia dintre premier si seful statului pare sa fi intrat intr-o faza in care nu mai exista nici o cale de intoarcere.

Ruptura dintre cei doi e atit de evidenta mai ales pentru ca, desi exista si in urma cu mai multe luni, ea a fost, in ultimul timp, intens mediatizata.

In al doilea rind, democratia combinata cu video-puterea are, fatalmente, drept efect faptul ca prestatia scenica a celor doi lideri politici, si in general a politicienilor, e analizata si evaluata cu precadere dupa felul in care apar la televizor. Oamenii care stau in spatele presedintelui si al premierului stiu toate acestea si, cu siguranta, si ceva in plus.

Tocmai din acest motiv, staff-urile celor doi politicieni si-au facut strategia pusa in practica zilele trecute, acordind atentie maxima imaginii.

E normal ca presedintele statului si seful guvernului sa coboare printre oamenii asupra carora s-au abatut nenorocirile.

Pe de alta parte, chiar daca presedintele Basescu ii invita pe ziaristi sa iasa din anumite scheme mentale si sa nu mai caute scandal acolo unde nu e cazul, e greu de crezut ca ultimele zile nu au insemnat si un mic razboi de imagine, purtat cu arme neconventionale, din care ambii combatanti au sperat sa iasa mai populari.

In ultimul weekend, personajele principale ale jurnalelor de stiri au fost inundatiile, dezastrul provocat de acestea, autoritatile si, dintre acestea, Tariceanu si Basescu in primul rind. Premierul si presedintele au aparut de multe ori in jurnalele de stiri; separat sau in duet.

Cei doi au semanat cu doi tenori care au interpretat diferite arii, unele dintre ele parte a unui concert de binefacere personala. Vineri, Tariceanu a pierdut startul.

Prim-ministrul a ales, imediat dupa intilnirea glaciala de la Cotroceni cu aliatul sau formal, sa plece la Bratislava, acolo unde urma sa candideze pentru functia, pe care a si cistigat-o intre timp, de vicepresedinte al Partidului Liberal-Democrat European. Cum ar veni: desi asupra Romaniei se abatusera nori grei, Tariceanu a ales sa dea un alt concert, pe o alta scena, cu o alta tema.

Functia cistigata in cele din urma de Tariceanu e relativ importanta (sa ne gindim ca Olli Rehn, comisarul pentru extindere, e membru al liberalilor europeni), dar deplasarea efectuata de premier a fost, in general, taxata dur, in conditiile in care, simultan cu drumul la Bratislava, in tara apele erau necrutatoare.

E drept ca si Tariceanu a incurajat acest tip de perceptie, spunind ca tinta sa primordiala ca politician nu e o functie, ci grija fata de „poporul sau". Abil, Basescu a speculat vineri momentul si a punctat imediat. S-a infiintat in fruntea Comitetului de Urgenta, intrunit pentru a doua oara intr-o singura zi, la scurt timp dupa ce Tariceanu parasise tara.

Premierul, care a primit in plin lovitura lui Basescu, si-a anulat o buna parte din concertul de la Bratislava, s-a intors de urgenta in tara si, aproape pe nesimtite, s-a alaturat lui Basescu, pe scena pe care acesta incepuse deja concertul.

Care concert? Unul in care aria nefericirii hidrologice a Romaniei a fost de mai multe ori cintata. Unul in care, intr-un recital solo care ar trebui apreciat la capitolul bun-simt, a reusit, in sfirsit, sa puncteze si Tariceanu, atunci cind i-a invitat pe oameni sa iasa din pasivitate, sa manifeste solidaritate si sa nu mai stea cu miinile-n sin.

Basescu, un Pavarotti mai mic de statura, si Tariceanu, un Carreras, pentru ca are tinuta ca si tenorul spaniol, au „cintat", in a doua parte a concertului mai ales, impreuna. Televiziunile i-au filmat si cum au zburat in acelasi elicopter deasupra puhoaielor. Impreuna, ca in vremurile bune. In fapt, concertul celor doi a fost un spectacol de fatada.

Aria interpretata in duet de premier si presedinte a avut un libret cam lipsit de idei. Chiar si dupa acest mic exercitiu de patetism, mai degraba neinspirat, intre cei doi nu va mai putea fi niciodata ce a fost.