„Un om, o baraca si o sobita", aceasta este solutia PSD pentru adapostirea sinistratilor celor sase valuri de inundatii care au maturat Romania, din primavara pana in toamna.

Buna si asta, atata timp cat o idee mai grozava nu se prefigureaza, despre case nici nu poate fi vorba, iar armata a inceput sa-si stranga corturile imprastiate prin Moldova.

Mircea Geoana a discutat insa despre inundatii, doar vreo 10 minute, cu seful PRM Corneliu Vadim Tudor, partidele din coalitia de guvernamant ignorand, din motive politice, „consultarile" initiate de PSD.

La final, cei doi nu au pomenit nimic despre baraca, dar au propus Puterii un moratoriu pentru incetarea ostilitatilor, aratandu-i clar ca Opozitia nu se lasa inlaturata de la „efortul de reconstructie" a tarii dupa dezastru.

Replierea PSD pe o pozitie impaciuitorista, constructiva se face pe fondul criticilor din presa cu privire la razboiul parlamentar cu Alianta – la concurenta, saptamana trecuta, cu cresterea apelor –, dar si din dorinta de a-si lua partea sa din gestionarea situatiilor de criza.

Mai multe sondaje de opinie indica faptul ca, oricat de sumbra ar fi realitatea pe teren, beneficiile, in lumea politica, se calculeaza in legatura directa cu aceasta. Totul tine de gradul de implicare, de prezenta in mijlocul actiunii si, intr-o masura mai mica, de modul de abordare a problemelor.

Un barometru INSOMAR, dat publicitatii la inceputul lui septembrie, arata ca Alianta si-a stopat coborarea electorala vizibila la inceputul verii, stabilizandu-se la 49 la suta, la sfarsitul acesteia.

Ceea ce inseamna ca inundatiile nu au afectat-o, ba dimpotriva, in timp ce PSD – bagator de seama pe santier, dar protagonist in scandalul defrisarilor ilegale din nordul Moldovei – a intrat la apa, ajungand la 29 la suta.

Tot sondajele spun care este vedeta incontestabila, eroul pozitiv al sezonului ploios: presedintele Traian Basescu.

Acesta a crescut, potrivit INSOMAR, cu sapte procente in luna august, 67 la suta dintre romani declarandu-se multumiti si foarte multumiti de activitatea lui, iar intr-o si mai recenta cercetare, facuta de GSS, 63 la suta dintre cetateni au opinie buna si foarte buna.

Calin Popescu Tariceanu agoniseste doar trei procente in august, adica nimic, daca se ia in calcul marja de eroare de 2,6 la suta, iar GSS il asaza la antipod fata de Traian Basescu, 54 la suta dintre repondenti avand o parere proasta si foarte proasta despre felul in care si-a facut treaba.

De unde acest decalaj dintre presedinte si premier, care nu reflecta nici macar raportul vizitelor la Maracineni, de 12 la 6, in favoarea celui dintai? Daca cercetarea GSS este corecta, atunci perceptia negativa asupra premierului ar putea proveni din modul in care acesta se raporteaza la problema inundatiilor, de la relatia lui

cu sinistratii si din balastul nemultumirilor populare de tot soiul, acumulat in 10 luni de guvernare.

Spre deosebire de Basescu, liberalul Tariceanu nu si-a facut un tel din podul de la Maracineni, nu se imbratiseaza cu oamenii, nu mangaie copiii pe obraji, nu scapa injuraturi in fata camerelor, nu spune poporului ce vrea sa auda.

Dimpotriva, e distant, rece, ii cearta pe sinistrati pentru „pasivitate" si-i indeamna sa puna umarul la treaba, sa nu mai astepte totul de la stat. Nefiind populist, nu are cum sa fie popular, fapt reflectat si in cota de incredere, aflata cu opt procente sub cea a lui Mircea Geoana.

Din punct de vedere politic, Tariceanu nu poate fi un invingator, ci, cel mult, un supravietuitor al dezastrului.

La marea operatiune de indiguire si de reconstructie participa, asadar, numeroase personaje politice si institutii, insa putine castiga licitatia. PSD vine cu o oferta modesta, dar puternic inscriptionata, sperand sa figureze in tablou.

Din pacate pentru el, batalia politica pentru imagine nu este niciodata dreapta, asa ca Mircea Geoana agita degeaba naframa-n varf de bat.

Ca si cum atata zbatere nu ar fi fost de-ajuns, sondajele ii dau un alt motiv de ingrijorare liderului pesedist: populatia plaseaza guvernul Nastase pe locul doi – dupa autoritatile locale –, in topul responsabililor pentru efectele devastatoare ale inundatiilor.

Grea misie pentru Geoana, care are de luptat si cu Puterea, si cu „greaua mostenire" Nastase.