„Rusia si SUA nu sunt adversare. Suntem parteneri in multe domenii ale activitatilor internationale", a declarat presedintele rus Vladimir Putin, intr-un interviu acordat postului american de televiziune „Fox News". Putin a precizat ca este imposibil pentru Rusia sa reia rivalitatea din perioada „Razboiului Rece" cu Statele Unite.

Cu toate acestea, liderul de la Kremlin si-a exprimat opozitia fata de demersul UE-SUA de a cere sanctionarea Iranului din cauza programului sau nuclear. De asemenea, Putin a spus ca Statele Unite ar trebui sa-si retraga trupele din Irak in cel mult doi ani. Presedintele rus a profitat de ocazie pentru a cere Occidentului sa nu mai dea lectii de democratie Moscovei.

„Sunt convins ca democratia nu poate fi exportata dintr-o tara in alta. Asa cum nu poti exporta revolutia, nu poti exporta ideologia. Nu suntem dispusi sa ascultam lectii. Este inadmisibil", a precizat liderul de la Kremlin. Presa americana subliniaza ca Rusia ajuta Iranul la construirea unei centrale nucleare, in pofida protestelor Washingtonului.

Mai mult, Vladimir Putin a respins cererile privind sanctionarea regimului de la Teheran din cauza programului sau atomic. „Astazi, partea iraniana coopereaza suficient cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica, fapt confirmat de presedintele agentiei, Mohamed el-Baradei", a declarat Putin in interviu.

Pe de alta parte, influentul cotidian moscovit „Kommersant" (patronat de omul de afaceri Boris Berezovski, un adversat al presedintelui Putin) a scris ca Moscova se grabeste sa vanda armament Iranului, cat mai poate face acest lucru legal. „Moscova a intensificat cooperarea tehnologica-militara cu Iranul", a anuntat „Kommersant", citand o sursa secreta.

Decizia Moscovei de a se concentra pe vanzarea de armament catre Iran se bazeaza pe cel putin doua considerente, afirma sursa citata. „In primul rand, trebuie vandute cat mai multe arme Iranului pana cand intra in vigoare un eventual embargo international.

In al doilea rand, daca SUA se decid sa atace Iranul, Rusia doreste ca Teheranul sa fie bine inarmat, pentru ca fortele americane sa intampine dificultati cel putin la fel de mari ca in Irak", a declarat sursa, sub acoperirea anonimatului. „In ambele cazuri, o astfel de politica poarta riscul de a declansa un scandal international de proportii", comenteaza „Kommersant".

Ziarul moscovit noteaza ca „SUA nu mai ascund faptul ca, in paralel cu demersurile diplomatice ale IAEA, fac propriile pregatiri pentru a rezolva conflictul cu Iranul prin forta".