Doua dintre cele patru partide ale coalitiei de centru-dreapta din Italia ar dori rasturnarea lui Silvio Berlusconi din pozitia de lider al coalitiei. Doar liderul Ligii Nordului, Umberto Bossi, i-a ramas fidel premierului italian.

„Sau te dai la o parte, sau facem alegeri interne. Altfel, nu ne mai ramine altceva de facut decit sa plecam noi", a fost mesajul adresat lui Silvio Berlusconi de catre presedintele Camerei Deputatilor, Pier Ferdinando Casini, la o reuniune a „greilor" coalitiei.

Casini, unul dintre liderii Uniunii Democrat-Crestine, micul partid de guvernamint care i-a aruncat manusa premierului, se viseaza candidat la scaunul de premier la alegerile legislative programate in aprilie anul viitor.

Planurile „conspiratorilor"

Impotriva lui Berlusconi exista, dupa cum scrie presa italiana, un plan A si un plan B. Replica citata anterior face parte din primul plan: organizarea de alegeri interne in cadrul coalitiei de dreapta, care sa il desemneze pe cel ce se bate cu Romano Prodi, candidatul stingii.

In cadrul acestor alegeri interne, alaturi de Casini ar intentiona sa se inscrie si ministrul de Externe, Gianfranco Fini, lider al Aliantei Nationale, al doilea partid ca importanta in coalitie dupa Forza Italia. Dar Silvio Berlusconi se opune alegerilor interne, considerindu-se liderul de drept si de fapt al coalitiei.

Stinga, cotata cu prima sansa

Potrivit unui sondaj, Casini si Fini ar avea sanse mai mari in fata lui Romano Prodi, iar Berlusconi ar fi la coada listei de candidati de centru dreapta cu sanse in fata fostului sef al Comisiei Europene. De altfel, sondajul arata ca Prodi ar cistiga alegerile in fata dreptei, oricare ar fi candidatul acesteia.

Planul B, in cazul in care liderul Forza Italia nu va accepta detronarea sa prin alegeri interne, prevede retragerea din coalitie a celor doua partide - democrat-crestinii si Alianta Nationala, care sa formeze o platforma de centru menita sa-i atraga pe nemultumitii care se indreapta spre Prodi.

Noua forta politica ar fi menita sa „capitalizeze" antipatia fata de Romano Prodi si stinga traditionala, dar si nemultumirile generate de prestatia lui Berlusconi in fruntea Executivului.