Filmul lui Cristi Puiu "Moartea domnului Lazarescu", prezentat sambata si duminica in cadrul Festivalului de Film de la New York, este considerat de presa americana "o opera sclipitoare", cronicile remarcand in special umorul negru si rolul facut de Ion Fiscuteanu.

"Sunt noua cercuri in infernul lui Dante si cinci in filmul lui Cristi Puiu, «Moartea domnului Lazarescu», viziunea apasatoare a unui solitar care porneste sa exploreze sufletul bolnav al aproapelui", scrie The New York Times.

"Filmata cu o intimitate aproape ca de documentar si avand un umor usturator, aceasta poveste descrie o societate care, prin incapacitatea sa de a avea grija de cei in nevoie, isi tradeaza starea proasta - ceea ce pare extrem de familiar in aceste vremuri post-Katrina", mai comenteaza cotidianul.

Site-ul Film Threat subliniaza performanta actorului Ion Fiscuteanu, premiat cu "Lebada de Aur" la Copenhaga. "Nu este in nici un caz un film usor de urmarit (...) Dar e imposibil sa negi ca este un film extrem de puternic.

Iar Ion Fiscuteanu, interpretul personajului titular, este uimitor in rolul unui barbat odata mandru care este condamnat la disparitie prematura de corpul sau si de cei din jur.

Pe masura ce filmul progreseaza, e usor sa uiti ca el interpreteaza un rol - suferinta si melancolia sa sunt atat de absorbante, incat filmul pare un documentar", scrie cronicarul, recomandand spectatorilor sa se pregateasca sa fie "deprimati, agitati si socati", dar si sa vada "o opera sclipitoare".