Tot mai multe companii occidentale decid delocalizarea departamentelor de call-center – serviciile de „prim ajutor" acordate telefonic clientilor care vor sa evite „internarea" electronicelor in service-uri. Apelurile, platite de clienti la tarif de convorbire urbana, ajung de ceva timp si in Romania. Viata unui roman intr-un call-center nu este usoara.

Italienii vorbesc mult si tare. Noroc ca trebuie sa mai si respire ca sa-i poti intrerupe. Francezii suna abia cand au incercat totul: de la bagat aspiratorul in imprimanta pana la spalat cu detergent cartusele. Nu te asculta niciodata, nu apasa nici un buton, ca sunt siguri ca „nu merge".

Englezilor trebuie sa le spui „please" dupa fiecare vorba, ca altfel zic ca esti nepoliticos.

Nemtii vor sa vorbeasca doar cu nemti. Daca simt vreun accent strain, te injura sau te lasa vorbind singur. Asta e viata operatorilor romani care depaneaza prin telefon electronicele clientilor occidentali si dau indicatii – de la cum se pornesc pana la instalat soft-uri.

Prima reactie a strainilor atunci cand aud vocea din receptor este sa intrebe daca vorbesc cu o persoana. „Chiar sunteti vie!", a zis o italianca. Cand li se spune ca vorbesc cu un tehnician din Romania, de multe ori vor sa inchida, de frica facturii de telefon. Un englez a sunat nervos ca nu-i merge multifunctionala de 200 de lire.

Cand a auzit ca trebuie s-o duca la service, a spus ca prefera s-o arunce pe fereastra. Apoi s-a auzit cum pune receptorul jos, niste fosnete si apoi trosc! Chiar a aruncat-o. O englezoaica a sunat si a plans incontinuu 20 de minute – nu-i mergea camera foto cu care a facut poze in vacanta. Alta a ras tot timpul convorbirii.

„Ma scuzati, sunt atat de nervoasa, ca nu ma pot opri din ras". Tot un englez a aflat care e mouse-ul abia cand a vrut sa-si instaleze imprimanta. Nici francezii nu par mai inaintati in ale tehnicii. In franceza, desktop-ul este birou. O doamna a fost indrumata sa miste mouse-ul pe desktop.

Si ea l-a pus pe monitor, enervata ca nu se intampla nimic, faxul tot nu mergea. Aflat in fata computerului, dupa ce a urmat toate procedurile de instalare, un german a fost sfatuit sa inchida fereastra. „E cam racoare, nu?", a zis dupa ce a inchis geamul.

Tot un neamt a fost pus de operator sa zica pe litere ce fel de fax are – „F" de la seful tau, „A" de la seful tau care te va da afara si „X" tot de la seful tau care te va concedia, a fost raspunsul lui. Pe locul intai la amenintari cu tribunalul sunt germanii. „Voi da in judecata firma din cauza ta".

Un italian, multumit ca ii functioneaza in sfarsit jucaria, a promis ca se va casatori cu operatoarea. Un altul a vorbit in romaneste. Cei mai naivi sunt englezii. „Aveam camera in buzunarul de la spate si m-am asezat pe ea. Mai e valabila garantia?", a intrebat un domn.

Alta a incercat sa faca poze sub apa cu o camera nerezistenta la apa. „Puteti sa-mi dati una noua ca asta nu mai functioneaza si o am doar de o saptamana".