In judetul Maramures, unde se afla concentrate cele mai mari suprafete de padure din Romania, consilierul judetean PSD Vasile Coman si-a cladit un adevarat imperiu din exploatarea lemnului. Potrivit localnicilor, acesta se bucura de o puternica influenta in zona, datorata relatiilor apropiate cu liderii PSD si in special cu Adrian Nastase.

Autorizatii de exploatare cu iz penal

La Viseu de Sus se afla unul dintre cele mai mari fonduri forestiere din tara, insumand 36.000 de hectare. Dupa retrocedarea partiala a padurilor confiscate de comunisti, defrisarile au luat amploare in zona. Proaspat improprietariti cu 4.000 de hectare, membrii Asociatiei Composesorale au incercat sa castige bani de pe urma padurii.

Desi organizatia nu indeplinea conditiile legale pentru a valorifica lemnul, neavand structura silvica sau contract cu Ocolul Silvic, presedintele acesteia a semnat autorizatii de exploatare pentru firma Holz Company, apartinand consilierului judetean PSD Vasile Coman.

In urma unui control, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Cluj-Napoca a stabilit ca s-au taiat ilegal peste 3.500 de metri cubi de lemn si a aplicat sanctiuni de 1,6 miliarde lei pentru padurari, respectiv 14,5 milioane lei pentru firma care a exploatat padurea.

Presedintele Composesoratului, Vasile Andreica, s-a ales cu dosar penal pentru infractiuni la regimul silvic si de natura economica, aflat in cercetare la Politia Viseu. Andreica recunoaste ca a eliberat ilegal autorizatiile de exploatare.

„Ocolul Silvic nu a vrut sa ne dea autorizatie, iar Consiliul de Administratie s-a adunat si a hotarat sa eliberam noi autorizatia de exploatare si sa ne luam raspunderea, amenda care va fi. Stiam ca nu-i legal, dar n-am mai avut ce face, trebuia sa acoperim cheltuielile", a declarat Andreica.

Justitia lemnului

Angajatii Ocolului Silvic Viseu au atras atentia asupra faptului ca toate sanctiunile silvice din ultimii doi ani au fost anulate de Judecatoria Viseu, fapt care le-a dat curaj hotilor. Potrivit Directiei Silvice Baia Mare, in ultimii cinci ani au fost depistate peste 900 de infractiuni si contraventii la regimul silvic, cu un prejudiciu total de aproape patru miliarde de lei.

In opinia primarului, vina apartine proprietarilor de paduri, care nu-si pazesc suficient proprietatile.

Afaceri dubioase

Industria lemnului din zona Viseu de Sus este concentrata in mana lui Vasile Coman, consilier judetean PSD, care controleaza sapte firme ca actionar majoritar sau administrator, avand un aport total la capitalul social de 3,5 miliarde lei, potrivit Registrului Comertului.

In declaratia de avere sunt trecute insa doar investitii de 570 milioane lei, precum si venituri de 72 milioane lei din salariul de director. Cea mai mare din firmele lui Coman, Holz Company, figureaza pe lista sponsorilor PSD din anul electoral 2004, publicata in Monitorul Oficial.

Vasile Coman a reusit sa transforme, in doar cativa ani, un modest atelier de tamplarie intr-un mic „imperiu" al industrializarii lemnului. Potrivit informatiilor pe care le detinem, Coman ar fi prosperat in afaceri pe banii asociatului sau german, Heinrich Schiller, proprietarul unor firme cu traditie din Germania, Cehia, Ungaria si Rusia.

Germanul s-a asociat cu Coman in 1997, in East Eurowood Prod SRL, firma care se ocupa de taierea si prelucrarea bruta a lemnului.

Surse apropiate omului de afaceri german ne-au declarat ca, prin diverse „manevre", Coman ar fi deturnat in folosul propriu peste un milion de euro in bani si utilaje din investitiile lui Schiller.

La ora actuala exista pe rol trei procese comerciale si doua penale, aflate in diferite stadii, iar sursele noastre sustin ca unii dintre magistrati s-au antepronuntat in favoarea lui Coman.

Relatii de prietenie la varful PSD

Localnicii din Viseu de Sus sustin ca Vasile Coman are legaturi de prietenie cu Adrian Nastase. „A finantat campania lui Nastase. A luat trei miliarde, poate si mai multe, din firmele lui", spune un satean. „Si Ioan Mircea Pascu (fostul ministru al apararii din guvernarea PSD - n.r.) venea destul de des pe aici, la vanatoare si la chiolhanuri, cu Adrian Nastase, de zeci de ori.

Au o cabana de vanatoare acolo sus, unde-i cuibusorul, vanatul. Veneau la vanatoare si la afacerile din zona cu lemnul, cu sotia lui Nastase. Monopolul pe acest lemn il detine doamna Dana Nastase, pentru ca are firmele alea de transport", spune un alt satean din Viseu.

Potrivit „Gazetei de Maramures„, Nastase a fost vazut la Viseu de Sus alaturi de Nicolae Vacaroiu, in timp ce intra in casa lui Coman, iar la scurt timp firmele acestuia au fost gasite „curate" la controlul efectuat de inspectorii de munca. (Investigatie realizata impreuna cu Ioana Morovan, „Capital")

Reactia lui Coman: „Nu ma duc sa fur lemne din padure"

Vasile Coman sustine ca nu are nici un amestec in taieri ilegale. „Eu sunt cumparator de buna-credinta, am un contract legal, semnat de consiliul de administratie (al composesoratului - n.r.). (...) Nu-s o firma din asta care sa ma duc sa fur lemne din padure, sunt cel mai mare producator de stratificate din Europa", a declarat Coman.

Acesta a refuzat sa ne dea informatii despre firmele sale, pe motiv ca ar putea avea neplaceri. „Unul te trece in presa si zece vin, te controleaza si-ti dau in cap. Din ianuarie pana acum nu am avut o zi libera, fara controale", a mai spus Coman. Omul de afaceri nu a dorit sa comenteze relatiile cu Nastase si conducerea PSD, lasand sa se inteleaga faptul ca ar fi simple speculatii.