Ambasadorul britanic la Bucuresti, Quinton Quayle, si-a exprimat speranta ca raportul Comisiei Europene de luna viitoare va recunoaste progresele considerabile facute de Romania in domeniul combaterii coruptiei, a reformei justitiei si in domeniul concurentei.

Coordonatorul raportului, Wenceslas de Lobkowicz, a vorbit despre vointa politica evidenta a autoritatilor romane de a-si respecta toate obligatiile.

Iar reprezentantul Comisiei Europene la Bucuresti, ambasadorul Jonathan Scheele, a declarat BBC ca raportul va fi incurajator.

Ultimele semnale despre acest raport cheie

La sfarsitul unei conferinte despre comunicarea europeana, cel mai direct a comunicat ambasadorul britanic Quinton Quayle, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene.

"Sunt singurul care n-a citit raportul, deci pot sa-l comentez", a glumit Quinton Quayle.

El si-a exprimat speranta ca raportul va recunoaste progresele facute de guvernul actual pe care el le-a apreciat ca fiind considerabile.

"Sa recunoastem lucrurile pozitive facute de acest guvern, de exemplu in combaterea corupttiei, chiar daca evident lupta nu e pe deplin castigata, in reforma administratiei publice, unde progresul a fost mai redus, in reforma justitiei.

S-a inregistrat, de asemenea, un progres cert in domeniul concurentei, deci hai sa nu fim prea pesimisti in privinta a ceea ce s-a realizat", a spus ambasadorul britanic.

Ambasadorul Quayle a mentionat astfel cateva din domeniile cheie care ar putea declansa clauza de amanare a aderarii, excluzand implicit o asemenea posibilitate.

El a anuntat, de asemenea, ca parlamentul britanic va incepe procedura de ratificare a tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria la 11 octombrie, deci cu doua saptamani inainte de publicarea raportului Comisiei Europene.

"Este un semn bun, un vot de incredere", a declarat Quinton Quayle, care a cerut insa Romaniei sa ramana angajata in implementarea reformelor.

Quinton Quayle s-a aratat incurajat de clarificarile politice din ultima vreme, prin indepartarea perspectivei alegerilor anticipate si remanierea guvernamentala.

'Cursa contra cronometru'

O alta apreciere favorabila, dar mult mai generala, a venit si din partea coordonatorului raportului, Wenceslas de Lobkowicz.

"Exista o vointa politica clara a autoritatilor romane de a indeplini toate cerintele din tratatul de aderare, ceea ce reprezinta un mesaj important"- a spus Wenceslas de Lobkowicz.

"Realitatea de azi a Romaniei s-a schimbat drastic fata de ceea ce au vazut occidentalii pe ecranele lor de televiziune in trecut", a adaugat el.

"Suntem intr-o cursa contra cronometru", a conchis Wenceslas de Lobkowicz, adaugand ca, precum la oricare alta cursa, mai e nevoie de niste eforturi pentru a ajunge la final.

Oficialii europeni confirma, deci, asteptarile presedintelui Traian Basescu ca Romania va primi un raport echilibrat, care sa constate progrese dar si ca mai sunt multe de indeplinit.

"Am convingerea ca, pana in aprilie 2006, Romania va sta perfect in grafic", a declarat Traian Basescu.

Coruptia- intre declaratii si fapte

Asadar, cat de incurajator va fi raportul, l-a intrebat Ana Maria Bota pe ambasadorul Jonathan Scheele.

"Va fi incurajator in sensul ca va nota progresele facute, dar va nota si aspectele negative. Sper ca acest lucru va fi de asemenea incurajator, pentru ca, daca am fi convinsi ca Romania nu-si poate atinge obiectivul la timp, acum ar fi momentul s-o spunem", a declarat Jonathan Scheele.

pe larg in BBC