Un nou formular de reteta pentru prescrierea medicamentelor compensate si gratuite va putea fi folosit incepand cu 17 octombrie, in intreaga tara, a anuntat, miercuri, prof. univ. dr. Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Noul formular va contribui la o mai buna evidenta a cheltuielilor din sistem.

O noutate a noului tipizat este introducerea unei rubrici, prin semnarea careia beneficiarul retetei isi exprima acordul clar de a achizitiona produse mai scumpe decat cele de referinta. Presedintele CNAS spera ca aceasta masura sa contribuie la o mai buna informare a pacientilor privind pretul de achizitionare a medicamentelor.

Pe reteta va fi mentionata denumirea comerciala medicamentelor eliberate si preturile acestora, precum si valorile de compensare astfel incat asiguratul sa poata verifica daca medicamentul propus de farmacist este cel de referinta sau daca este mai scump.

Medicamente din cele trei liste de compensare (A, B si C), care pana in prezent se prescriau pe cate o reteta separata pentru fiecare dintre aceste liste vor putea fi prescrise pe acelasi formular incepand cu 17 octombrie. Retetele speciale pentru prescrierea de substante stupefiante raman, insa, neschimbate.

Formularul de reteta va contine codificarea fiecarei boli, conform regulilor internationale de codificare stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Costul de achizitie al fiecarui formular fiind de 312 lei vechi fara TVA, la fel ca si al vechilor formulare.