Presedintele Societatii Academice din Romania, Alina Mungiu-Pippidi, considera, interpretand un sondaj Gallup International, ca alegerile inainte de termen sunt esentiale * 76% dintre romani ar iesi la urne saptamana viitoare votand pentru schimbarea care nu s-a produs * Alianta D.A. ar castiga scrutinul cu 52%, urmata de PSD cu 31%

Presedintele Societatii Academice din Romania (SAR) Alina Mungiu-Pippidi a prezentat si analizat ieri rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Gallup International, pe un esantion de 1050 repondenti, in a doua saptamana a lunii septembrie, avand o marja de eroare de +/-3%.

"Confuzie mare" este concluzia acestei cercetari, exprimata intr-un studiu realizat de SAR pe marginea sondajului, opinia publica fiind influentata de perceptia directa a realitatilor vietii de zi cu zi si mai putin de scandalurile politice permanente. SAR atrage atentia ca principalii actori politici au jucat doar carti care s-au dovedit perdante pana acum.

"Oamenii sunt complet impartiti, marea masa a alegatorilor nu vede o schimbare, pentru ca nu s-a schimbat mare lucru", a spus Alina Mungiu-Pippidi. Ea a subliniat, in acest context, ca 76% dintre romani ar iesi din casa la vot, daca s-ar pune problema alegerilor anticipate.

Premierul Tariceanu a incercat sa compenseze lipsa alegerilor anticipate prin schimbarea celor doi presedinti ai Camerei si Senatului, dar nu a facut decat sa arate ca actuala Putere nu e la fel de profesionista ca PSD in arta hartuielii parlamentare, se arata in studiul SAR.

In acesta se mai mentioneaza ca PSD a incercat sa se profileze ca o opozitie cooperanta, dar felul in care au blocat Camerele Parlamentului a aratat ca forta lor e mai ales in obstructie si ca "nici un Guvern responsabil nu s-ar angaja la reforme cu un Parlament unde agenda o fac domnii Nastase si Vacaroiu".

Alianta poate obtine majoritatea

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, acestea ar fi castigate detasat de Alianta PNL-PD, cotata in sondajul realizat de Gallup International cu 52%, urmata de PSD cu 31 de procente. PRM ar obtine 9%, iar UDMR 6%, in timp ce restul partidelor se situeaza sub un procent, de exemplu PC cu 0,9%.

(grafic 1) Observatia presedintelui SAR a fost aceea ca partidele neparlamentare incep sa nu mai conteze in ochii romanilor. In conditiile in care trei sferturi (76%) din populatie se declara dispusa sa iasa la vot, mobilizarea electoratului Puterii si a celui al Opozitiei pare egala.

Romanii vad Politia cu ochi mai buni

SAR a dorit sa afle nu doar cum merge tara, ci si cum este privita directia in care se indreapta unele domenii de activitate. Sondajul arata ca cetatenii incep sa aiba o perceptie mai buna despre Politie, in timp ce domeniul cel mai deficitar ramane sanatatea (grafic 2).

In privinta capacitatii Guvernului de a rezolva problemele tarii rezultatul este spectaculos, a apreciat Alina Mungiu-Pippidi, raspunsurile "da este capabil" si "nu, nu este capabil", fiind absolut egale (44%).

(grafic 3) Explicatia presedintelui SAR a fost ca raspunsurile subiectilor au fost determinate de partizanatul politic si de bunastarea personala, iar situatia aceasta de egalitate intre multumiti si nemultumiti, la mai putin de un an de guvernare, este "destul de periculoasa".

Alina Mungiu-Pippidi a reliefat ca, daca Guvernul Tariceanu nu va reusi "sa vanda bine" Raportul de tara al forurilor europene, daca acesta ne va fi favorabil - asa cum s-a intamplat in aprilie cu semnarea Tratatului de aderare - situatia s-ar putea inrautati.

Presedintele SAR a remarcat ca "in comparatie cu Guvernul Nastase la un an de guvernare, situatia in care se afla actuala Putere este periculoasa. Vine iarna si ma tem ca va creste numarul criticilor".

Schimbarea n-a avut loc

Cetatenii percep actualul Guvern ca fiind aproape la fel de profesionist si la fel de corupt ca precedentul. In acelasi timp, 16% dintre persoanele intervievate considera ca actualii guvernanti sunt mai profesionisti decat fostii guvernanti, iar 23% cred ca Executivul condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu este mai putin corupt in comparatie cu precedentul (grafic 4).

Expertii SAR apreciaza ca "exista o mica majoritate la nivelul celor care percep actuala putere ca fiind mai putin corupta, dar pentru majoritatea votantilor nu exista diferente majore de profesionalism sau integritate intre partidele de stanga si cele de dreapta".

La intrebarea "Ce solutie vi se pare cea mai potrivita pentru a creste eficienta Guvernului?", 38% dintre intervievati au apreciat ca solutia ideala este remanierea ministrilor cu rezultate slabe, in timp ce numai 24% considera ca anticipate ar rezolva problema.

De asemenea, 16% se pronunta pentru schimbarea premierului iar 4% ofera solutii precum guvern de tehnocrati sau guvern prezidential, in timp ce 18% nu au stiut sa raspunda la aceasta intrebare (grafic 5).

Cine ne guverneaza

Dezinteresul fata de actualitatea politica este atat de serios, incat 14% dintre cetateni cred ca PSD se afla inca la guvernare, in timp ce 5% dintre romani sustin ca Partidul Romania Mare (PRM) se afla la putere. In acelasi timp, 8% dintre respondenti afirma ca UDMR se afla in opozitie si doar 48% stiu ca acesta face parte din Coalitia de guvernare.

In ceea ce priveste Partidul Conservator, 11% dintre persoanele intervievate au raspuns ca acesta se afla in opozitie, iar 38% stiu ca se afla la guvernare (grafic 6).

Raportul SAR pe marginea sondajului Gallup arata ca "doar o treime dintre romani considera ca stiu destul despre partide pentru a vota in cunostinta de cauza". Presedintele SAR a atentionat ca, avand in vedere aceste rezultate, costurile guvernarii se concentreaza exclusiv pe Alianta PNL-PD, in conditiile in care lumea nu stie ca UDMR si PC sunt la guvernare.

Clasa politica, "o apa si un pamant"

"Cum putem stimula o reforma a clasei politice" a intrebat ieri Alina Mungiu Pippidi, apreciind - pe baza cercetarii - ca pentru cetateni toata clasa politica e "o apa si un pamant". Politicienii invitati la dezbateri, care au dat curs invitatiei, Cristian Diaconescu (PSD) si Bogdan Olteanu (PNL), nu au reusit sa dea un raspuns clar la aceasta intrebare.

Presedintele SAR a sustinut ca alegerile anticipate, convocate dupa Raportul de tara, ar putea duce la reformarea partidelor, dar aceasta idee nu este imbratisata de clasa politica. Ea si-a exprimat neincrederea fata de incercarile partidelor mari de a se reforma.

In privinta PSD, a aratat Mungiu Pippidi, acesta ar avea o sansa de a-si schimba imaginea daca, timp de 15 ani, Adrian Nastase nu ar mai fi presedinte nicaieri.

Partidele politice vor trebui sa faca pasul decisiv pentru a-si construi structuri de monitorizare a integritatii din interior, recomanda SAR, subliniind ca reforma clasei politice nu poate progresa decat printr-o reforma interna a partidelor. Studiul SAR mai arata: "Demersul presedintelui Basescu de a impinge prin consultare populara directa o reforma a sistemului politic este insa legitim.

Presedintele a fost ales cu un asemenea mandat. Dar este acest demers si realist? A cantarit presedintele bine instrumentele pe care le are la dispozitie si este sigur ca va realiza pe calea asta altceva decat a mai alimenta nenumarate talk-showuri in mass-media?"