Reprezentanti ai asociatiilor din domeniul IT/C s-au intalnit miercuri la sediul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) cu oficialii acestui minister pentru a discuta pe tema impozitului 0 pentru programatori.

Acestia au hotarat sa sustina mentinerea impozitului 0 la veniturile programatorilor, in eventualitatea in care Ministerul Finantelor Publice va sustine eliminarea acestei facilitati, incepand cu 2006.

La intalnire au participat reprezentanti ai Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software (ARIES), ai Asociatiei Nationale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) si ai Asociatiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Romania (ATIC) si oficiali din cadrul MCTI, intalnirea fiind coordonata de ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy.

Principalul subiect dezbatut a fost acela al posibilitatii eliminarii impozitului 0 pe venituri pentru programatori incapand cu 2006, in cazul in care Ministerul Finantelor Publice va propune o astfel de masura.

Atat reprezentantii asociatiilor din domeniul IT/C cat si cei ai MCTI au decis sa sustina mentinerea impozitului 0, acesta fiind un avantaj necesar asigurarii competitivitatii firmelor din domeniul IT, mai ales in perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a trecerii la standardele pietei unice.

Cei prezenti au hotarat mentinerea dialogului pe aceasta tema in scopul gasirii unui mesaj comun care sa ajunga catre clasa politica, un mesaj sustinut de date exacte referitoare la numarul de persoane care beneficiaza de impozit 0, volumul investitiilor in piata de software, migratia fortei de munca si valoarea exporturilor de soft.

Renuntarea la impozitul 0 pe venituri pentru programatori este prevazuta intr-un proiect de modificare a Codului Fiscal elaborat de Ministerul Finantelor. Scutirea de la plata impozitului pentru programatori a fost introdusa la jumatatea anului 2001.