Declaratiile recente ale presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, referitoare la Tratatul constitutional nu inseamna ca seful executivului comunitar ar fi dorit sa decreteze "decesul" Constitutiei, a apreciat, marti, presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, informeaza Rompres.

Borrell a dorit astfel sa tempereze nelinistile si criticile europarlamentarilor legate de posibilitatea abandonarii tratatului constitutional - asa cum a sugerat Barroso - dupa respingerea acestuia in cadrul referendumurilor organizate in Franta si Olanda. In opinia presedintelui Parlamentului European, totul este doar "o furtuna intr-un pahar cu apa".

"Nu este nimic original in a spune ca nu vom avea un tratat constitutional peste doi ani, toata lumea o stie", a afirmat seful legislativului comunitar. El a explicat ca, de fapt, Barroso a vrut sa spuna ca, in acest timp, "trebuie sa continuam sa muncim".

"Am vorbit cu dl Barroso si mi-a spus ca el nu a afirmat niciodata ca tratatul constitutional ar fi mort si ca ar trebui sa fie inmormantat", a completat Borrell.

In urma cu o saptamana, Durao Barroso a facut apel la realism, pentru a intelege ca Uniunea Europeana "nu va avea o Constitutie in urmatorii doi sau trei ani", dar tot el a subliniat ca Executivul UE are un plan D de rezerva.

Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European si-au exprimat, marti, sustinerea pentru Constitutia Europeana, punand la zid declaratiile lui Barroso.

"Cred ca este inacceptabil ca presedintele Comisiei sa declare Ťiata, pentru mine Constitutia nu are o importanta prioritara, am alte lucruri de facutť", a ripostat liderul socialistilor din Parlament, Martin Schulz, amintind ca procesul de ratificare nu a fost incheiat inca in numeroase state.

La randul sau, liderul liberalilor si democratilor din Parlamentul European, Graham Watson, crede ca este prea devreme pentru a se renunta la Constitutie. O opinie similara a fost exprimata si de Hans-Gert Poettering, liderul grupului Partidului Popular European (PPE), care sustine ca "aceasta Constitutie ramane in discutie", iar cei care cred ca textul nu mai este de actualitate se insala.

Pe de alta parte, membrii Parlamentului European l-au criticat dur pe Barroso pentru faptul ca au aflat din presa despre initiativa sa de reducere a birocratiei in UE, transmite Mediafax.