Stiam de vreun an de zile – din surse apropiate procurorilor si din traseul anchetei pe culoarele intunecoase ale Parchetului – ca Tiriac jr. va iesi basma curata din dosarul de cocainoman.

Stiam, de asemenea, ca la retinerea junelui de catre procurori, taica-sau, venit in tara valvirtej, de la aeroport s-a dus intins la Cotroceni sa se consulte cu Ion Iliescu.

Din modul in care a reactionat vechiul procuror general Tanase Joita la directia stabilita de Adrian Nastase in „Dosarul Tarau-Lele", stiam cum va reactiona noul procuror general, Ilie Botos, la telefonul lui Ion Iliescu.

Si mai stiam, inca din campania electorala, ca nu vom afla detaliile acestei anchete decit daca fostii ministri Rodica Stanoiu si Cristian Diaconescu vor pierde alegerile.

Toate aceste informatii configurau cliseul folosit de mai toti colegii de breasla: dosarul „Cocaina pentru VIP-uri" a fost „ingropat de sistem".

Asa sa fie? Memoriul pe care Nicolae Neagoe – unul dintre procurorii care au initiat ancheta cocainomanilor – l-a transmis catre CSM are darul nu doar de a-ti zbirli parul in cap, ci si de a lamuri cum s-a facut de-au fugit din dosar cocainomanii.

Pe 21 de pagini, procurorul povesteste, ca unul care a vazut cu ochii lui, cum a fost musamalizat dosarul, ce trucuri juridice s-au folosit, cit de mult au asudat aparatorii legii alaturi de aparatorii inculpatilor.

Textul aloca, lapidar si precis, spatiu oricarui detaliu relevant, faptele se incadreaza cu limpezime in logica situatiei: martori protejati, deconspirati chiar de cei care ar trebui sa le garanteze protectia, probe disparute, file rupte din dosare, inregistrari audio eliminate din probatoriu, documente stramutate dintr-un dosar intr-altul, mandate si citatii cu termen redus, declaratii retrase, aminari si, in cele din urma, disparitia „faptei".

O adevarata excursie in interiorul „sistemului ticalosit", in care te si miri ca legea mai poate avea vreo sansa.

Ceea ce aduce insa cu adevarat nou acest memoriu sint numele celor care manipuleaza mecanismul de sfidare a legii. Aflam, de pilda, ce dispozitii a dat procurorul-sef Gheorghe Muscalu si cum s-a schimbat atitudinea lui fata de caz, dupa ce Iliescu „s-a interesat" la Ilie Botos de dosar.

Cum a ramas procurorul Neagoe fara obiectul muncii, dupa ce strinsese probatoriul. Cum a reusit procuroarea Corina Gheorghisan sa scoata din dosar inregistrarile telefonice ale inculpatilor.

Dar faptele sint puse in umbra de nume, iar mecanismul denuntat de Neagoe e alcatuit din personaje. Iliescu, Botos, Tiriac, Sandu (Nasu’ de la FRF), Muscalu, Gheorghisan – oameni foarte concreti, care au nume, adresa, cod numeric personal si raspundere - se ascund sub numele generic de „sistem".

In realitate, raul care macina Justitia noastra nu e produs de institutii abstracte. E produs de oameni, si el s-a generalizat tocmai pentru ca nimeni nu a platit inca pentru erorile sau ticalosiile sale.

Recursurile in anulare care au dat, in anii 2000-2003, peste cap hotariri judecatoresti definitive si irevocabile nu au apartinut Parchetului General, ci lui Tanase Joita. Martorul protejat din dosarul „Cocaina pentru VIP-uri" a fost deconspirat si lasat fara protectie nu de catre Parchetul General, ci de procurorul Muscalu. Si tot asa.

Cit priveste „sistemul", el e folosit, de-o buna bucata de vreme, sa legitimeze, de-a valma, faptele celor care-l alcatuiesc: garanteaza imunitate pentru incompetenta, salveaza aparentele de independenta a Justitiei, asigura credit si onorabilitate in manipularea legii.

In noiembrie 2004, PSD „decretase" ca reforma in Justitie s-a incheiat si au fost atinse standardele europene ale „sistemului". Lucrurile chiar asa stateau: Curtea Constitutionala si Consiliul Suprem al Magistraturii preluasera rolurile care le asigurau onorabilitatea si independenta. Problema erau – si sint inca - oamenii si reaua lor credinta.

Vreo perspectiva? Te si temi sa fii optimist: procurorul Ion Diaconescu, cel care a trimis in puscarie, pentru crima, trei nevinovati, a fost „pedepsit" exemplar. Nu i se va mai incredinta nici un dosar de crima. Asa ca Diaconescu va putea sa trimita in puscarie pentru furt oameni care nu au furat, pentru tilharie oameni care nu au tilharit, pentru…

P.S.

O informatie de ultima ora - e drept, neconfirmata oficial - da ca sigura schimbarea, in urmatoarele saptamini, a procurorului general Ilie Botos. Problema cea mare este ca nici un procuror nu s-ar inghesui sa candideze pentru aceasta functie.

Iar politicienii – stiu ei care – sint principalii vinovati pentru discreditarea pozitiei de procuror general al Romaniei, la fel de supusa presiunilor precum cea de la APAPS sau Ministerul Economiei. Se va gasi, oare, un om, un personaj care sa reabiliteze aceasta functie si sa redea astfel onorabilitate „sistemului"? •