Compania Oil Terminal Constanta risca, incepand de astazi, sa fie scoasa la licitatie pentru o datorie care apartine, de fapt, RAFO Onesti, ca urmare a unei sentinte judecatoresti emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ieri a expirat termenul la care compania ar fi trebuit sa plateasca Ministerului de Finante 1112 miliarde de lei, reprezentand TVA, taxe vamale si penalitati, in caz contrar fiind amenintata cu executarea silita.

In 2002, intre Oil Terminal Constanta si RAFO Onesti, firma lui Corneliu Iacobov, s-a incheiat un acord privind tranzitarea si stocarea a 1300 de milioane de tone de petrol brut. Produsul a ajuns in cele din urma in conductele RAFO, dar dupa ce a fost curatat de reziduuri si apa de catre cei de la Oil Terminal.

Trebuie mentionat clar faptul ca RAFO Onesti a fost singurul agent economic care a facut comanda de import, in timp ce compania constanteana a fost doar un intermediar, care a pus la dispozitie instalatiile necesare. Mai mult, firma lui Iacobov era singurul proprietar al titeiului si, implicit, singurul responsabil privind plata taxelor aferente importului.

Cu toate acestea, raspunderea a cazut pe capul celor de la Oil Terminal, din cauza unor lacune legislative, in primul rand a deciziei din 7 august 2002 a Ministerului Finantelor Publice care a emis un certificat prin care plata TVA-ului si a taxelor se suspenda pe o perioada de 60 de zile de la data inregistrarii declaratiei de import.

Profitand de aceasta norma, RAFO nu a platit debitele nici dupa incetarea celor 60 de zile. Avand numeroase relatii la nivelul fostei guvernari, Iacobov a fost lasat in pace pana in 2004, nici o institutie negrabindu-se sa recupereze suma datorata.

Oil Terminal nu a achitat nici un leu, considerand, pe buna dreptate, ca decizia instantei este absurda, arbitrara si fara nici o legatura cu realitatea. Nu a mai contat nici macar faptul ca, intre timp, RAFO Onesti a recunoscut creanta de peste o mie de miliarde, deculpabilizand astfel compania constanteana.

"Acarul Paun" a fost somat sa isi achite "datoria" catre stat, pana pe data de 29 septembrie, asa ca de astazi, la cererea Ministerului de Finante, orice executor judecatoresc poate proceda la aplicarea sentintei Inaltei Curti de de Casatie si Justitie.

Emilian Andrei, Cristian Cealera, ZIUA de Constanta