Impozitul pentru toate mijloacele de transport va creste, incepand de anul viitor, cu sume variind intre cateva sute de mii de lei si cateva milioane, in functie de capacitatea cilindrica a autoturismului. Prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, Ministerul Finantelor intentioneaza sa majoreze taxele platite si pentru autoturismele cu capacitate mai mica de 2000 de cmc.

Astfel, daca in prezent impozitul pentru aceasta categorie de masini este de 70.000 lei/fiecare 500 cmc, incepand de la anul impozitul creste la 100.000 lei vechi (10 lei noi) si se va aplica pentru fiecare grupa de 200 cmc. Concret, pentru o masina de 2000 cmc in prezent impozitul este de 280.000 lei, iar de la anul creste la un milion de lei.

Impozitul pentru autovehiculele mai mari de 3000 cmc va creste substantial, posesorii unor asemenea vehicule urmand sa plateasca la stat 1,5 milioane de lei vechi (150 lei noi) pentru fiecare 200 cmc. La fel de importanta este si majorarea de impozit pentru motociclete, scutere si motorete.

Daca in acest moment taxa este de 35.000 lei/fiecare 500 cmc sau fractiune, de la anul aceasta creste la 350.000 lei vechi (35 lei noi)/pentru fiecare 200 cmc sau fractiune.

Nici posesorii mijloacelor de transport pe apa nu vor avea la anul viata mai usoara. Pentru o barca cu motor, spre exemplu, taxa va creste de la 711.000 lei in prezent, la 1,5 milioane de lei. Pentru salupe impozitul se dubleaza, de la 3,5 milioane de lei, la 7,5 milioane de lei, iar pentru iahturi taxa aproape ca se tripleaza.

In prezent, impozitul este de 17,7 milioane de lei, iar propunerea pentru la anul este de 50 de milioane de lei.

Creste impozitul pe case

Majorari sunt prevazute si pentru impozitul pe case. In acest caz creste cu cateva sute de mii de lei valoarea impozabila, dar si coeficientul care se aplica in functie de zona in care este amplasat imobilul.

Astfel, daca in prezent, pentru o cladire cu cadre din beton armat prevazuta cu instalatie electrica, de apa, de canalizare si incalzire valoarea impozabila este de 5,1 milioane de lei/mp, de la anul aceasta creste la 6,69 milioane de lei. Impozitul este, in acest moment, de 0,2% din aceasta valoare, daca imobilul este in mediul urban, si de 0,1% daca acesta se afla in mediul rural.

Din 2006, impozitul va fi de 0,1% din valoarea impozabila. Valoarea impozabila a cladirii se mai inmulteste cu un coeficient stabilit in functie de zona in care este amplasata cladirea.

Pentru casele care depasesc 100 mp, valoarea impozabila creste cu cate 10% pentru fiecare 100 mp sau fractiune in plus. Spre exemplu, daca locuinta are 150 mp, valoarea impozabila creste cu 5% fata de cea standard. Asupra acestei valori se va aplica impozitul de 0,1%.

In ceea ce priveste impozitul pentru castigul din vanzarea proprietatilor imobiliare, Finantele propun scaderea acestuia la 2% din venitul obtinut, in cazul in care proprietatea vanduta este detinuta mai putin de trei ani. In prezent, acest impozit este de 10%. Impozitul se calculeaza si se retine de catre dobanditorul proprietatii imobiliare, la momentul incheierii tranzactiei intre parti.

Proprietatea imobiliara nu poate fi intabulata pe numele noului proprietar fara justificarea platii impozitului.

Impozit mai mare pe terenurile extravilane

Impozitul pe terenurile din extravilan va fi stabilit in functie de categoria de folosinta a terenului, rangul localitatii, dar si de pozitionare in localitate (zonare).

Astfel, se va plati impozit pentru terenurile cu constructii, in extravilan, teren arabi, pasune, faneata, vie, livada padure, teren cu apa si drumuri si cai ferate, fiind exceptate de la plata impozitului terenurile neproductive. Sunt patru zone in care sunt impartite terenurile din extravilan, sumele de plata fiind in functie si de zonare.

Astfel, cel mai mare impozit este pentru terenurile cu constructii, 8 lei/ha, si se poate ajunge la 1 leu/ha pentru teren arabil, pasune sau faneata in ultima zona. Toate aceste valori sunt indexate cu coeficientul de corectie dat de rangul localitatii. Cel mai mare coeficient este 8, iar cel mai mic este unu.

In concluzie, pentru un hectar de teren arabil, situat in zona A (4 lei/ha), cu rangul localitatii zero (coeficient 8), se va plati suma de 32 lei, adica 320.000 de lei. Suma cea mai mica la impozitul pe terenul agricol este de 1 leu/ha (10.000 de lei vechi).

Impozitul pentru masini propus pentru 2006

Tipuri de autovehicule Suma, in lei noi, pentru fiecare grupa de 200 cmc sau fractiune

1. Capacitate cilindrica de pana la 2000 cmc inclusiv 10

2. Capacitate cilindrica intre 2000 cmc si 3000 cmc inclusiv 60

3. Capacitate cilindrica de peste 3000 cmc 150

4. Autobuze, autocare, microbuze 20

5. Alte autovehicule cu masa totala de pana la 12 t inclusiv 25

6. Tractoare inmatriculate 15

7. Motociclete, motorete, scutere 35

Andreea CALOMFIRESCU, Luminita MOROIANU