Presedintele Traian Basescu a declarat, la intoarcerea din vizita in Turcia, ca din 1 ianuarie 2006 vor fi reduse contributiile pe care le au de platit agentii economici straini in Romania.

Presedintele s-a intalnit in cadrul vizitei si cu comunitatea de afaceri din Istanbul, careia i-a prezentat avantajele investitiilor in Romania.

Ambele parti si-au manifestat dorinta ca anii urmatori schimburile comerciale intre cele doua tari sa ajunga la 10 miliarde de dolari. Valorea acestora a crescut mult in ultimii ani. Astfel, daca in 2003, valoarea schimburilor comerciale intre Romania ai Turcia era de 1,3 miliarde dolari, anul acesta se estimeaza ca ele vor atinge 4 miliarde dolari.

Principalele teme de discutie ale vizitei in Turcia au fost cresterea nivelului de securitate la Marea Neagra si integrarea celor doua tari in Uniunea Europeana.

Autoritatile de la Ankara si-au aratat disponibilitatea de a coopera cu Romania in procesul de securizare al Marii Negre. Cele doua tari au cazut de acord ca sustin proiectul Nabucco, care se refera la tranzitul gazelor naturale din regiunea Marii Caspice spre Europa Centrala si Occidentala.