Rapid s-a calificat joi seara in grupele Cupei UEFA, dupa o victorie obtinuta la Bucuresti contra lui Feyenoord, 1-0. Victoria lui Rapid a venit dupa un gol al lui Buga si in urma unei reprize in care olandezii au atacat in valuri, fara sa reuseasca sa marcheze, avand chiar si un gol anulat! Mingile trimise de Feyenoord au ocolit pur si simplu poarta lui Coman.

Elevii lui Razvan Lucescu se califica in grupe cu scorul cumulat de 2-1, in urma acelui 1-1 obtinut in Olanda.

Acum 35 de ani, UTA elimina pe Feyenoord din Cupa Campionilor Europeni. In 2005, olandezii au mai primit o lectie de limba romana de la Rapid!

Meciul

Rapid a rasturnat toate calculele hartiei, eliminand fosta detinatoare a trofeului, dupa ce in prima mansa a turului I terminase la egalitate, 1-1, pe "De Kuip".

Giulestenii obtin aceasta performanta remarcabila intr-o perioada dificila pentru ei, cu framantari interne si jocuri nereusite in campionat. Cu atat mai frumoasa a fost daruirea lor intr-un meci in care ambele echipe au ratat ocazii uriase.

Feyenoord, obligata sa marcheze, a atacat din primele minute, iar Castelen a avut prima sansa de gol in min. 2, cand a sutat din unghi, mingea fiind deviata de un fundas rapidist in corner.

Rapid, insa, a deschis scorul in min. 12, la capatul unui contraatac: D. Niculae l-a lansat pe Buga, acesta a facut o cursa excelenta, profitand si de greseala lui Greene, si a sutat destul de slab, portarul Lodewijks a respins in fata si Buga amarcat din plonjon, cu noroc: 1-0.

In restul primei reprize, Feyenoord a detinut controlul jocului, iar Rapid s-a aparat, incercand sa puna probleme pe contraatac. Au fost cateva situatii fierbinti la poarta lui Coman, care a scos sutul de la distanta a lui Ono (16), apoi Kuyt a sutat pe langa poarta (16, 38). Capitanul olandezilor a incercat o lansare pentru S. Kalou, dar acesta nu a ajuns la minge, in marginea careului (21).

La reluare, Feyenoord nu are altceva de facut decat sa atace, iar De Guzman (50) iroseste o buna situatie de gol, lovitura sa de cap fiind respinsa de Coman.

Rapid beneficiaza si ea de cateva sanse de gol, dar D. Niculae (53) rateaza intai voleul si apoi preluarea (54), iar mingea centrata din corner de Karamian se scurge prin fata portii (54).

Mare ocazie pentru Feyenoord, cand sutul lui Vincken sterge bara portii lui Coman (75). Peste un minut, Bahia reia prin fata portii din pozitie buna.

O mare ocazie de gol are si Kuyt (82), care a trimis cu capul pe langa poarta lui Coman.

La poarta cealalta, Buga iroseste o ocazie imensa (84), trecand de portarul Lodewijks, dar a sutat slab, iar mingea a fost oprita cu mana de suedezul Östlund, dar arbitrul nu a acordat penalty, ca existau circumstante.

Uriasa ratare a lui D. Niculae (90+1), singur cu portarul, reia complet aiurea de la 16 metri, irosind sansa de a incheia meciul. Vasilache isi incearca si el norocul de la circa 40 de metri (90+4), dar portarul retine cu destule emotii.

O decizie interesanta a fost luata de arbitrul Cardoso Batista in min. 73, cand oaspetii au marcat, dar portughezul a anulat golul la semnalizarea arbitrului asistent, motivul acestei hotarari fiind neclar, insa.

Marti, 4 octombrie, va avea loc tragerea la sorti a grupelor Cupei UEFA.

Au evoluat echipele:

Rapid: 30-Daniel Coman - 23-Marius Constantin, 24-Vasile Maftei (capitan), 6-Ionel Rada - 9-Valentin Badoi, 17-Marius Maldarasanu, 11-Robert Ilyes, 10-Artiom Karamian (14-Dumitru Perja, 90+1) - 29-Mugurel Buga (7-Ciprian Vasilache, 84), 29-Nicolae Constantin (13-Emil Dica, 70) - 21-Daniel Niculae. Antrenor Razvan Lucescu.

Rezerve neutilizate: 21-Mihai Minca, 5-Ionut Stancu, 18-Nicolae Grigore, 20-Lucian Burdujan.

Feyenoord: 30-Patrick Lodewijks - 2-Alexander Östlund, 4-André Bahia, 18-Serginho Greene (29-Tim Vincken, 65), 5-Pascal Bosschaart - 6-Hossam Ghaly (33-Jonathan De Guzman, 46), 17-Patrick Paauwe (19-Ali Boussaboun, 81), 8-Shinji Ono - 21-Salomon Kalou, 7-Dirk Kuijt (capitan), 28-Romeo Castelen. Antrenor: Erwin Koeman.

Rezerve neutilizate: 1-Maikel Aerts, 3-Karim Saidi, 14-Sebastián Pardo, 23-Ferne Snoyl.

Stadion Giulesti: 12.000 spectatori.

Arbitru: Lucilio Cardoso Cortez Batista. Asistenti Jose Carlos Neves Ramalho, Joao Ferreira Dos Santos. Arbitru de rezerva Pedro Jorge Carvalheiro Henriques (toti din Portugalia).

Cartonase galbene: Paauwe (45), Bahia (45+3), N. Constantin (47), R. Lucescu (69), Coman (83), Bosschaart (84).

Copos: ''Imi cer scuze''

George Copos a declarat imediat dupa meci ca isi cere scuze suporterilor, antrenorului si presedintelui Rapidului pentru presiunile din ultima vreme.

"Am vrut in grupele Cupei UEFA si iata ca am reusit acest lucru. Am promis ca imi cer scuze lui Razvan Lucescu si Dinu Gheroghe, presum si suporterilor. Lumea trebuie sa inteleaga ca tot ce am facut am facut pentru Rapid. Sper ca dupa acest meci clubul sa nu ramana fara o conducere valoroasa", a spus Copos.