Premierul Calin Popescu Tariceanu lucreaza la Palatul Victoria cu o armata de oameni, toti platiti din bani publici. Sfatuitori ii sunt 26 de specialisti - majoritatea tineri, dintre care 16 cu functie de consileri de stat si 10 – consilieri personali.

In timp ce unii dintre acestia, ocupati cu afacerile personale, figureaza doar cu numele pe lista primului ministru, o parte dintre consilieri se calca pe picioare pentru a-i face pe plac sefului lor. Sunt consilieri care se ocupa exclusiv de imaginea premierului, altii sunt experti in diferite domenii.

Insa, cand premierul are nevoie de un speech, sar 4-5 consilieri sa faca lucrarea, dupa cum spun surse din Palatul Victoria. In mod cert, pe cei 26 de sfatuitori nu-i atrag salariile, care sunt bugetare, ci statutul care le asigura siguranta unei vieti prospere.

E mare lucru sa prezinti o carte de vizita pe care sa scrie „consilier de stat al primului ministru". Toata lumea – autoritati, oameni de afaceri, oficiali straini – este sensibila cand vine vorba de „apropiatii" domnului premier.

Aparatul de consilieri este insa „mic copil" pe langa Cancelaria primului ministru. La scurt timp dupa instalarea sa la Palatul Victoria, Tariceanu a pus bazele acestei institutii mamut. Cancelaria sa inghite peste 20 de departamente, compartimente, secretariate, oficii, fiecare dintre acestea cu „puii" lor.

La acestea, se adauga zeci de autoritati si agentii. Potrivit organigramei Cancelariei primului ministru, publicata in anexa Monitorului Oficial nr.557 / 29.06.2005, sute de persoane trudesc la Guvern pentru premierul Tariceanu.

Ca aparatul de lucru al Cancelariei este stufos o dovedeste si faptul ca, de cateva zile, seful Executivului demite si numeste sefi la zecile de institutii ce-i sunt subordonate.

Dupa cum reiese din prezentarea de pe site-ul Guvernului, Cancelaria ar trebui sa fie, in primul rand, „o punte de comunicare intre primul ministru si societatea civila privind exercitiul puterii executive din Romania".

Putini romani stiu insa ca pot sa se adreseze institutiei-mamut din Palatul Victoria pentru a-si rezolva problemele pe care le au cu autoritatile publice.

Sute de specialisti, platiti de la bugetul de stat, lucreaza in departamente care se ocupa de agricultura, protectia consumatorilor, probleme de securitate nationala, probleme sociale, sanatate si cate si mai cate.

Sunt functionari ce tin de Cancelarie care au datoria sa transmita gandurile romanilor pentru primul ministru.

Practic, in cadrul Cancelariei premierului sunt departamente care le dubleaza pe cele din ministere, care sunt subordonate tot Guvernului.