Miron Cozma a inceput deja demersurile pentru a iesi din puscarie. Ieri, avocatii fostului lider al minerilor, incarcerat in urma cu doua zile dupa o decizie definitiva a instantei supreme, au cerut judecatorilor contopirea pedepselor primite de Cozma.

Este vorba de pedeapsa de 18 ani incasata de „Luceafar" pentru mineriada din 1991 si de cea de zece ani pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a aplicat-o pentru mineriada de la Costesti.

Concret, cererea de contopire vizeaza perioada de 7 ani si 11 luni pe care Miron Cozma a executat-o din pedeapsa de 18 ani, gratiata de Ion Iliescu, si cea de zece ani pe care i-a primit pentru instigare la subminarea puterii de stat cu ocazia mineriadei de la Costesti.

Astfel, instanta nu va trebui decat sa constate ca fostul mare miner va trebui sa stea dupa gratii doi ani si o luna. Cererea de contopire a pedepselor este primul pas pe care Miron Cozma trebuie sa-l faca pentru a putea fi pus in libertate.

Asta pentru ca, dupa solutionarea contopirii, avocatii fostului lider sindical vor formula o cerere de liberare conditionata, Miron Cozma executand deja doua treimi din pedeapsa.

Chiar daca aceasta cerinta a legii este indeplinita de condamnat, Cozma trebuie sa fi avut in penitenciar o conduita buna, sa fi fost disciplinat si sa fi dat dovezi temeinice de indreptare. De asemenea, se va tine seama si de antecedentele penale ale condamnatului.

Comportamentul pe care l-a avut Miron Cozma in perioada in care s-a aflat in Penitenciarul Rahova si tratamentul de care a beneficiat au determinat Ministerul de Justitie sa declanseze verificari in urma carora seful inchisorii a fost inlocuit din functie.

Controlul efectuat de MJ a fost dispus in urma dezvaluirilor din presa, potrivit carora Miron Cozma ar fi beneficiat de un regim preferential si ar fi avut, uneori, un comportament violent fata de gardieni. (I.C.)