Lupta intre firmele de telefonie, mobila sau fixa, se reia in aceasta toamna. Orange, Connex sau Romtelecom se intrec in a lansa oferte cat mai tentante clientilor. Daca pana nu de mult, companiile se bateau pentru atragerea a cat mai multi clienti, acum a inceput batalia pentru a castiga, de pe urma clientilor deja cuceriti, cat mai multi bani.

Cele trei mari companii nu mai pun accentul pe oferte ieftine, ci pe cele personalizate, cu valoare adaugata. Mobifon va pune accent pe dezvoltarea serviciilor bazate pe tehnologia 3G, acestea "reprezentand viitorul afacerii" operatorului de telefonie mobila, a declarat, ieri, la Bucuresti, Arun Sarin, presedintele Vodafone, noul proprietar al companiei care opereaza reteaua Connex.

"Tehnologia 3G reprezinta viitorul in afacerea noastra. Am investit si vom continua sa investim in aceasta zona pentru a furniza clientilor nostri servicii de valoare, cum ar fi pachete cu mai multe minute la un pret mai bun si Internet wireless in banda larga", a explicat Sarin.

Prioritara va ramane atragerea de clienti care sa utilizeze telefoane din a treia generatie si carduri de comunicatii de mare viteza pentru laptop-uri.

Presedintele Mobifon, Ted Latimore, a declarat ca operatorul doreste sa recastige pozitia de lider pe piata romaneasca de profil. Aceasta in conditiile in care, la jumatatea anului, Connex avea 5.251.000 utilizatori, cu 469.000 mai putin decat principalul concurent Orange.

"Un utilizator al cartelelor reincarcabile aduce venituri de 3-5 ori mai mici decat un abonat la serviciile de voce. Acesta, la randul lui, cheltuieste de 3-5 ori mai putin decat un client 3G. Este evident ca pe acesta din urma ne intereseaza cel mai mult sa il atragem in retea", a adaugat Latimore. Pentru clientii 3G, Mobifon pregateste noi pachete de servicii.

Daca Connex se bazeaza, in planurile sale strategice, de tehnologia 3 G, operatorul Orange mizeaza pe o alta tehnologie EDGE (Enhanced Data for GSM Evolution). EDGE este o tehnologie 2,75G, ce asigura retea mobila de banda larga pentru transmisia de date la viteze mari. Orange Romania considera EDGE ca prima faza a dezvoltarii 3G, tehnologie pe care o va lansa in cursul anului 2006.

Pana la finele anului, operatorul intentioneaza sa asigure acoperire EDGE in toate resedintele de judet, iar in urmatorii doi ani aceasta va fi extinsa la 70% din populatia tarii.

EDGE permite utilizarea serviciilor multimedia de generatia a treia, cum ar fi accesul la Internet de banda larga, primirea si trimiterea de imagini digitale, clipuri video, fotografii si fisiere muzicale la o viteza de trei ori mai mare decat prin intermediul actualei tehnologii.

La randul sau, operatorul de telefonie fixa Romtelecom va lansa, din 3 octombrie, opt optiuni pentru serviciile de voce, reducand tarifele pentru anumite tipuri de convorbiri in schimbul achitarii unui abonament lunar, care se va adauga celui de baza.

Optiunile se activeaza la cererea abonatului, la agentiile de vanzare Romtelecom sau prin apel gratuit la 930. In viitor, optiunile se vor putea activa sau schimba online. In curand, de pe telefonul fix (terminale noi) vor putea fi transmise sms-uri.

Iar pe viitor, operatorul de telefonie fixa va oferi optiunea "numere favorite", prin intermediul careia se va putea vorbi foarte ieftin sau chiar gratuit, de exmplu la sfarsit de saptamana.

Pentruclientii persoane fizice, operatorul va oferi doua tipuri de reduceri: pentru apeluri catre retele mobile si pentru apeluri internationale.

"Aceste optiuni pot fi adaugate doar la liniile telefonice principale si pot fi cumulative, spre exemplu, clientul persoana fizica poate solicita o optiune cu reduceri la apelurile catre mobil plus o optiune cu reduceri la apelurile internationale.

Din 3 octombrie clientii Romtelecom persoane fizice vor putea avea reduceri la tarifele pentru apelurile catre retele mobile de 15% si 25%, in perioada varf sau in afara perioadei de varf, numai daca vor plati abonamente lunare de un euro, respectiv de 1,5 euro.

Reducerile aplicate pentru tarifele la apelurile internationale vor fi de 20% daca abonatii vor plati un abonament de 5euro/luna pentru o singura zona internationala si de 8 euro pe luna pentru toate zonele internationale.

Vodafone Group a venit in Romania pentru cota unica de 16%

Vodafone Group va continua sa investeasca in Romania, datorita conditiile favorabile pentru afaceri si aderarea tarii la UE in 2007, a aratat CEO al companie Vodafone, Arun Sarin, in cursul unei intalniri cu primul- ministru, Calin Popescu-Tariceanu.

"Introducerea cotei unice de 16 la suta si inflatia foarte redusa din acest an au creat un mediu extrem de avantajos pentru investitii", a adaugat presedintele Connex, Ted Lattimore.

La randul sau, premierul a fost de parere ca "venirea Vodafone in Romania este de bun augur, atat din punctul de vedere al investitiilor care se vor face, care vor duce la crearea de noi locuri de munca, cat si din perspectiva culturii corporatiste a companiei, care va avea o influenta pozitiva in societatea romaneasca".