Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat, in sedinta de joi, 29 septembrie 2005, Regulamentul privind autorizarea si functionarea depozitarului central, caselor de compensare si contrapartilor centrale.

Forma finala a acestui act normativ este rezultatul deliberarilor membrilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, in prezenta specialistilor CNVM si urmare a consultarilor cu reprezentantii registrelor independente si ai altor institutii ale pietei de capital.

Totodata, acest act normativ a facut obiectul unei dezbateri publice, care a avut loc in 14 septembrie 2005.

Conform prevederilor Regulamentului, actionarii au obligatia sa solicite CNVM autorizatia de infiintare a depozitarului central, pana cel tarziu la data de 30.11.2005. In virtutea atributiilor conferite prin lege, Comisia a stabilit categoriile de actionari eligibili ai depozitarului central.

Astfel, Comisia a decis ca, la infiintarea acestei institutii, sa poata participa actionari ai registrelor independente, ai SNCDD si Bursa de Valori Bucuresti, adica acele institutii existente care au in atributiile lor activitati ce vor putea fi desfasurate doar de depozitarul central.

Totodata, s-a hotarat ca, ulterior infiintarii, sa poata deveni actionari ai depozitarului central doar entitati ale pietei financiare, autorizate de CNVM, BNR sau CSA, ori de institutiile echivalente din tarile membre ale Uniunii Europene.

La data dezbaterii publice pe marginea proiectului de regulament, reprezentantii pietei de capital au fost anuntati de intentia Ministerului Finantelor Publice de a participa la infiintarea si functionarea depozitarului central.

In acest context, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis, in sedinta din 29 septembrie a.c., introducerea, in cuprinsul Regulamentului, a unei prevederi care sa permita ca, in cazul in care depozitarul central va fi agreat ca registratar unic al titlurilor de stat, Ministerul Finantelor Publice sa poata desemna un reprezentant care sa

participe de drept la toate sedintele Consiliului de Administratie care au pe ordinea de zi puncte referitoare la piata titlurilor de stat, acesta avand drept de veto numai cu privire la subiectele privind piata titlurile de stat.

De asemenea, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a stabilit ca, la infiintare, capitalul social al depozitarului central sa fie echivalentul a minim 3 milioane EUR (din care cel putin 1 milion EUR in numerar), urmand ca, in termen de 2 ani, acesta sa fie majorat la echivalentul a minim 5 milioane EUR (din care cel putin 3 milioane EUR in numerar).

Pentru partea de numerar, CNVM a hotarat ca actionarii pot aplica prevederile art. 8 din Legea nr. 31/1991 privind societatile comerciale, care se refera la subscrierea integrala a actiunilor, cu plata in interval de 12 luni.

In ceea ce priveste casa de compensare, Comisia a decis ca, la infiintare, capitalul social sa fie echivalentul a minim 300.000 EUR (integral in numerar), urmand ca, in termen de 2 ani, acesta sa fie majorat la echivalentul a minim 1 milion EUR.

Luand in considerare starea de fapt existenta in prezent in domeniul pietei de capital si nivelul de dezvoltare al acesteia, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a stabilit aceste prevederi in vederea infiintarii unor institutii stabile, capabile sa-si indeplineasca atributiile legale ce le revin, in special in ceea ce priveste garantarea decontarii finale.

Regulamentul privind autorizarea si functionarea depozitarului central, caselor de compensare si contrapartilor centrale va intra in vigoare la data publicarii Ordinului de aprobare al acestuia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.