Modelele de republica parlamentara si semiparlamentara, sunt in contradictie cu mentalitatea de supusi a romanilor care prefera un "tatuc", deoarece presedintele este obligat sa aiba un rol de arbitru sau doar de protocol.

Nu putem concepe sa fim condusi de o intitutie, vrem neaparat sa stim cine-i individul care ia decizii, pentru ca in constinta majoritatii decizia nu e colectiva e personala.

Daca vrem sa fortam nota sa devenim o democratie autentica, sa ne despartim de mentalitatea orientala si sa adoptam o forma parlamentara in care latura participativa sa fie dominanta, atunci constitutia ne obliga sa jucam in politica dupa regulile democratiei occidentale.

Eu consider ca nu constitutia e cauza impotentei clasei politice, ci imaturitarea partidelor.

Cu partide de chibiti ce pun umarul la ridicarea liderului pe cele mai "inalte culmi", printr-o mediatizare profesionista nu ajungem nicaieri.

Ca sa guvernezi ai nevoie de strategi si programe, sa sti din timp ce masuri trebuie sa iei si ce efecte vor avea.

Un lider nu poate realiza de unul singur politici si programe, are nevoie de un colectiv activ participativ, si intr-un astfel de colectiv trebuie sa recunosti contributia fiecaruia altfel ramai doar cu supusii.

Basescu arunca pe piata fumigene, face valuri si campanie de imagine, asa ca daca ar fi premier sau presedinte intr-o republica prezidentiala nu ar rezolva nimic.

Nu Basescu sau Tariceanu ar trebui sa ofere solutii, programe, strategii, ci Alianta, respectiv PD-ul si PNL-ul.

Daca nu exista partide autentice aparitia unui "fijimori" la putere nu rezolva problema.

decan

HRR :: Membru