Presedintele Traian Basescu a lansat, ieri, la Craiova, un atac extrem de dur la adresa PSD, acuzand acest partid ca ,desfasoara o teribila campanie" pentru a intarzia aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

"Prin interventii, prin scrisori au o adevarata campanie la Bruxelles pentru a bloca accesul Romaniei la 1 ianuarie 2007, pentru ca interesul lor e sa aiba motivatii, sa atace guvernul si nu-i intereseaza interesul celor 21 de milioane de romani. In aceeasi politica se inscrie si blocajul din parlament", a declarat Basescu.

El a spus ca PSD vrea sa pastreze pentru liderii sai functiile de presedinti ai celor doua Camere ale Parlamentului, pentru a-si putea mentine sub control structurile din teritoriu. ,Actiunea majoritatii de a schimba sefii celor doua Camere este necesara. (...) O consider absolut necesara, pentru ca PSD sa piarda intr-adevar puterea si sa fie asezat acolo unde-i este locul: in opozitie.

Pentru ca a avut un mandat care a fost caracterizat prin coruptie. A institutionalizat coruptia. Acest partid trebuie sa mearga in totalitate in opozitie, si nu partial", a afirmat seful statului. Basescu a facut si o paralela intre actuala situatie din Parlament si relatia cu consilierii PSD in perioada in care el era primar general al Capitalei.

"S-a putut lucra cu ei in primele sase luni, dupa care si-au stabilit, bazat pe proceduri, sistemul de blocare a propunerilor primarului si, timp de trei ani si jumatate, mandatul meu a fost uratit de acesti oameni, care nu au nici un fel de respect pentru populatie. Pe ei ii intereseaza blocarea activitatii", a relatat Basescu.

La conferinta de presa de la Craiova, el nu a ratat ocazia sa-l taxeze si pe presedintele PSD, Mircea Geoana. "Sunt departe de a crede in declaratiile de buna-credinta ale lui Mircea Geoana.

Mircea Geoana este un politician care pune interesul lui de departe deasupra interesului national", a apreciat seful statului, care i-a reprosat fostului ministru de externe din perioada guvernarii PSD ca nu a facut nimic pentru a apara interesul Romaniei in bazinul Marii Negre.

Acuzand PSD si de faptul ca blocheaza adoptarea unor legi necesare integrarii europene, Traian Basescu a declarat ca Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007 "cu certitudine".

Geoana spune ca Traian Basescu e las:

"Lasitatea il face sa paseze responsabilitatea pe umerii PSD, in conditiile in care PSD a iesit de la guvernare, iar procesul de integrare a fost predat la cheie", a declarat presedintele social-democratilor, Mircea Geoana.

Liderul PSD este de parere ca prin toate afirmatiile facute, seful statului nu l-a jignit doar pe el, ci a insultat si forumul socialistilor europeni "care este cel mai infocat si constant sustinator al integrarii Romaniei". Pentru presedintele celui mai important partid al Opozitiei, declaratiile lui Basescu nu fac decat "sa mai atarne o piatra de piciorul Romaniei in drumul spre integrare".

"Este cat se poate de clar ca presedintele Traian Basescu nu intelege politica externa si integrarea Romaniei", mai adauga Geoana. Cat priveste atacurile directe la adresa lui, presedintele PSD nu are decat un singur punct de vedere: "A ajuns sa ma atace pentru ca, probabil, nu a renuntat nici o secunda la alegerile anticipate, si de aceea sare la gatul adversarului politic".