La Palatul Cotroceni o echipa de specialisti pune la cale un Cod al Sigurantei Nationale (CSN) si elaboreaza citeva variante de organizare, functionare si subordonare a viitoarei Comunitati Nationale de Informatii (CNI). Varianta radicala prevede ca CNI sa functioneze ca un superserviciu de informatii, subordonat direct presedintelui.

Presedintele Traian Basescu e decis sa ceara Parlamentului elaborarea unui set de legi care sa puna ordine in sistemul legislativ din domeniul securitatii nationale si al serviciilor de informatii, urmind sa propuna proiectul unui Cod al Sigurantei Nationale, dupa cum ne-au declarat apropiati ai cercului de specialisti in domeniu reuniti la Palatul Cotroceni.

Codul Sigurantei Nationale va reuni, dupa modelul multor tari din Uniunea Europeana, toate legile si reglementarile legale in vigoare in materie de siguranta nationala, dar ar urma sa prevada si datele de infiintare, organizare, functionare, dar mai ales de subordonare ale Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), sustin sursele citate. In acest moment se lucreaza la mai multe variante privind CNI.

Varianta 1: Super 007

Cea mai radicala dintre variantele luate in calcul, conform surselor citate, prevede ca CNI sa devina un fel de suprastructura de informatii care sa se ocupe chiar de intregul arsenal cuprins in sintagma „supraveghere operativa".

Cu alte cuvinte, pentru a obtine informatiile de rigoare, SRI, SIE, SPP, STS, UM 0962, Directia de Protectie din Ministerul Justitiei nu vor mai putea cere sa fileze ele un suspect de atentat la siguranta nationala a Romaniei, ci il vor „preda" CNI.

Oamenii de la CNI, cu mijloacele specifice serviciilor secrete (filaj, ascultarea telefoanelor, interceptarea discutiilor de acasa, de la serviciu si de pe traseu, deschiderea corespondentei scrise si electronice) avizate de justitie, ii vor urmari pe suspectii intrati in vizorul fiecareia dintre structurile informative ale sistemului de siguranta nationala.

Varianta 2: Serviciu de sinteza in cadrul CSAT

O alta varianta gindita la Cotroceni este ca CNI sa functioneze ca un departament al Administratiei Prezidentiale, dar subordonat direct presedintelui Romaniei in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. CSAT functioneaza, in cadrul Cotrocenilor, ca un fel de departament cu statut special.

Departamentul CNI de la Cotroceni ar putea emite un singur raport catre demnitarii statului, pe baza rapoartelor inaintate de serviciile si institutiile amintite. Cu alte cuvinte, va fi o sinteza a rapoartelor zilnice de pina acum ale serviciilor.

Varianta 3: Serviciu de analiza independent de Cotroceni

O alta varianta este cea a functionarii independente de Cotroceni a CNI, dar ale carei atributii sa fie cele de analiza doar a informatiilor primite de la serviciile secrete. Pina in prezent, nu a fost avansat nici un termen pentru finalizarea tuturor propunerilor, inclusiv elaborarea Codului Sigurantei Nationale.

Presedintele Traian Basescu ar dori sa le discute cu cei interesati - servicii secrete, institutii cu atributii in domeniu, organizatii neguvernamentale preocupate de securitatea nationala si Parlament - inainte de sfirsitul anului.