De astazi, 1 octombrie, romanii pot calatori mai usor in spatiul Schengen. Asa prevad noile reglementari promovate de Ministerul Administratiei si Internelor.

Pentru a putea merge in Uniunea Europeana, romanii vor trebui sa prezinte la frontiera numai 30 de euro pentru fiecare zi a sejurului, fata de 50 de euro, cat era prevazut pana acum.

Sunt scutiti de la prezentarea acestei sume si minorii cu varste sub 14 ani inscrisi in pasaportul parintilor, cei care merg sa munceasca in strainatate, romanii care au permis de sedere intr-un stat membru UE sau cei care locuiesc in localitatile de frontiera si fac scurte calatorii in tara vecina.

Ghid de calatorie

Politistii de frontiera le-au pregatit romanilor care vor sa iasa din tara si un ghid de calatorie din care acestia pot afla toate informatiile de care au nevoie pentru a evita sa fie intorsi de la frontiera romana sau de la granita statelor in care doresc sa ajunga.

Astfel, pe langa sumele de bani si documentele impuse de fiecare tip de calatorie - turism, afaceri, vizite la rude, seminarii, schimb de experienta etc. - romanii vor afla si care sunt restrictiile impuse de fiecare stat in parte.

Mai mult, in a doua pagina a ghidului sunt inscrise numerele de telefon la care oricine poate reclama politistii de frontiera care iau spaga sau comit abuzuri.

Turistii vor primi ghidul atat la intrarea sau la iesirea din tara, cat si la agentiile de turism sau la firmele care le asigura transportul in strainatate.

Controale, de la ora 0.00

Inainte de ora 0.00 a zilei de sambata, o echipa de control din Capitala, formata din 75 de ofiteri, va merge in punctele de frontiera, mai ales in cele de pe granita de vest, pentru a verifica modul in care angajatii de aici aplica noile reglementari.

„Daca va fi nevoie, vom suplimenta benzile de verificare pe sensul de iesire din tara", a declarat ieri seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, chestorul principal Nelu Pop.

Spania impune cele mai multe restrictii

Dintre toate statele UE, Spania impune turistilor cele mai multe restrictii. Astfel, pentru a merge in acest stat, un turist roman va trebui sa prezinte la frontiera urmatoarele documente:

> voucher eliberat de o agentie de turism recunoscuta prin lege sau 150 de euro pentru transportul dus-intors

> confirmarea rezervarii de servicii turistice din partea pensiunii sau hotelului unde va fi cazat (inclusiv confirmari care privesc rezervari facute prin internet) sau o invitatie din partea celui care il gazduieste. Numai ca acest din urma document trebuie redactat in fata unui notar spaniol si trebuie sa contina urmatoarele:

> cel care invita este cetatean spaniol sau strain cu permis de rezidenta in Spania

> nu a mai invitat pe altcineva in ultimele sase luni

> are mijloace de intretinere si se obliga sa-i asigure invitatului cazare

> garanteaza ca cel pe care l-a invitat se intoarce in tara si ca nu va munci in Spania, pe perioada sejurului