Romania a preluat sambata, 1 octombrie, presedintia lunara rotativa a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite.

Principalele teme ale presedintiei Romaniei sunt, potrivit ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, dosarele Kosovo, Irakul, procesul de pace in Orientul Mijlociu, Libanul si reforma Consiliului de Securitate.

Mihai Razvan Ungureanu a explicat ca problema situatiei din Transnistria nu poate fi inclusa pe agenda Consiliului de Securitate caci agenda a fost stabilita cu mult timp inainte si nu se poate modifica.

Romania a mai detinut presedintia Consiliului de Securitate al ONU in luna iulie 2004, conform principiului rotatiei alfabetice.

In acest an, Romania exercita cel de-al doilea mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, principalul organism din cadrul organizatiei mondiale cu atributii in mentinerea pacii si securitatii internationale.

De la intrarea in ONU in 1955, Romania a mai detinut trei mandate in Consiliul de Securitate: 1962, 1976-1977, 1990-1991