O eclipsa inelara de soare are loc astazi, incepand cu ora 11:13, iar din Romania se va vedea ca eclipsa partiala. In momentul fazei maxime, Soarele va fi acoperit in proportie de 50 la suta, a declarat presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori (SARM), Valentin Grigore. Conform sursei citate, la ora 11:13, discul Lunii va incepe sa intre peste discul Soarelui.

Momentul fazei maxime va fi la ora 12:30, cand Soarele va fi acoperit in proportie de 50 la suta. Sfarsitul eclipsei (ultimul contact) va avea loc la ora 13:50. "Eclipsa va putea fi urmarita cu ochiul liber, dar numai folosind filtre speciale sau ochelari de eclipsa. Nu sunt buni ochelarii de soare. Nu priviti soarele cu ochii neprotejati, deoarece riscati sa va afectati vederea.

De asemenea, nu priviti soarele prin instrumente optice (binoclu, luneta, obiective foto) decat folosind filtre adecvate. In caz contrar riscati sa va pierdeti definitiv vederea intr-o fractiune de secunda", a adaugat presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori, Valentin Grigore.

Desi fenomenul nu este foarte rar - aceasta este cea de-a patra eclipsa inelara din secolul XXI, dupa cele din 2001, 2002 si 2003 - sansa de a o observa dintr-un punct dat al Pamantului este minima, deoarece durata sa este uneori extrem de scurta: eclipsa inelara din 10 iunie 2002 a putut fi observata in Pacific numai 23 de secunde.

Pe plan stiintific, astronomii sunt unanimi in a sublinia ca o eclipsa nu aduce nimic nou. Primele observatii serioase au fost facute in urma cu doua milenii si jumatate de babilonieni, apoi astronomul grec Ptolemeu a elaborat, catre anul 150 al erei noastre, veritabile calcule.

Se stie, deci, de mult timp ca explicatia fenomenului rezida intr-o coincidenta extraordinara: in timp ce Luna este de aproape 400 de ori mai mica decat Soarele, acesta este de 400 de ori mai indepartat de Pamant decat ea. Rezultatul: cele doua astre apar pe cer cu un diametru aproape identic.

Luna reuseste uneori sa mascheze complet Soarele si sa provoace o eclipsa totala, precum cea observata din Europa pana in India la 11 august 1999. Alteori, pentru ca distanta Pamant-Luna variaza putin deoarece orbita sa nu este perfect circulara, discul lunar este inferior diametrului Soarelui, iar eclipsa devine atunci inelara.